8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

24.08.2021 / 07:56 Komentari - Fadile, oprosti mu

Kratka pamet Stranke za BiH: Kina i Blok 7

Kratka pamet Stranke za BiH: Kina i Blok 7
Semir Efendić / Vijesti.ba
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić sinoć je iskritikovao vlast u FBiH zbog odnosa prema projektu Blok 7 TE u Tuzli.

Efendić je bez sumnje jedan od najuspješnijih općinskih načelnika u BiH, no sinoćnji istup pokazao je da još uvijek nije ovladao visokom politikom. Iskazana neupućenost može se pripisati posvećenosti radu u Općini, pa bi ga trebalo podsjetiti na par činjenica.

U najkraćem, Efendić smatra da je odnos premijera FBiH Fadila Novalića prema kineskim partnerima na Bloku 7 TE u Tuzli uzrokovao negativan odnos Kine prema državi po pitanju novog visokog predstavnika.

To naprosto nije tačno. Neprijateljski odnos Kine prema Bosni i Hercegovini nije neka novina, već konstanta pa bolje poznavaoce prilika nije iznenadio stav Ambasade Kine da za njih imenovanje Christiana Schmidta nije legitimno.

Prekaljeni općinski načelnik, a državnički poletarac trebao bi znati da je Kina tokom glasanja o britanskom prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Vijećem sigurnosti UN-a podržala Aleksandra Vučića i skupa s Rusijom oborila britanski dokument. Kina je i jedina koja je šutnjom podržala međunarodnu Komisiju RS formiranu za negiranje genocida u kojoj su aktivno učestvovali njeni državljani.

Sve to, podsjećamo Efendića, dešavalo se u trenutku kada je Federacija BiH davala kreditne garancije kineskim partnerima u projektu Bloka 7.

Efendić je prespavao i upozorenja koja su 2019. stigla iz Evropske komisije.  Tadašnji komesar za proširenje Johannes Hahn odluku Parlamenta FBiH je ocijenio kao potez kojim su pokazali da nisu opredijeljeni za europski put BiH. Uz to BiH se zbog garancija za kineski kredit našla pod sankcijama Energetske zajednice. Na koncu, i američki General Electric nije se tek tako i bez jakog razloga povukao iz cijelog projekta.

Iako sa debelim zakašnjenjem, te signale konačno su shvatili i političari u Federaciji BiH te obustavili dalju priču sa Kinezima. Obustavu je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač prokomentirao riječima: "BiH se nešto ljepše nije moglo desiti”.

- Kineski partneri, naravno da bi željeli nastaviti posao, ali ako Bosna i Hercegovina može da se elegantno izvuče iz tog posla, onda naravno predlažem da to napravi, kaže Kopač.

Mlađahni Efendić bi trebao znati i činjenicu da je vrata Kinezima u BIH širom otvorio tokom svoje vladavine SDP BiH, zalupivši prije toga vrata Zapadu.

Osnivač SBiH-a Haris Silajdžić mogao bi pojasniti svom nasljedniku kako je ta stranka 2007. godine uvidjela da Federacija BiH ima generacijsku šansu za razvoj energetskog sektora. Tada se se za svaki energetski objekat koji je Vlada FBiH namjeravala graditi, prijavilo najmanje po pet renomiranih partnera spremnih da ulože blizu 6 milijardi KM. Stigle su ponude iz Njemačke, Austrije, Švicarske.. Za izgradnju termobloka u Tuzli, pristiglo je pet prijava, a opredijelilo se za ponudu jedne od najvećih energetskih kompanija u Evropi, njemačkog ENBW-a.

Bilo je predviđeno da Elektroprivreda BiH i ENBW zajednički izgrade termoblok i da zajednički upravljaju komercijalnom eksploatacijom. Čak bi i upravljanje objektom bilo ograničeno za stranog partnera: za uložena sredstva dobivao bi struju, i to u količini koja je jednaka uloženim sredstvima. Nakon tog razdoblja, domaća Elektroprivreda bi nastavila samostalno upravljati objektom, koji bi od prvog do posljednjeg dana bio u njenom isključivom, stopostotnom vlasništvu.

Nažalost, ovaj projekat je tada srušen u zaglušujućoj, bezumnoj, rušilačkoj i politikantskoj propagandi orkestriranoj iz SDA i SDP-a. Istovremeno Kinezi su sa srbijanskim tajkunom Vukom Hamovićem i pod patronatom Milorada Dodika u funkciju stavili Termoelektranu Stanari čija je gradnja, interesantno, počela uporedo sa rušenjem projekata u Federaciji. Vuk sit, ovce na broju - nakon dolaska na vlast, SDP-ov direktor EP BiH Elvedin Grabovica potpuno netransparentno u projekt uvodi partnere iz Kine. Bez ustezanja im nudi vlasništvo u novoizgrađenim objektima i bez ograničenog roka trajanja.

Zato je danas žalosno slušati saopštenja SDP-a u kojima se šalju upozorenja Ambasadi Kine, dok istovremeno šef sarajevskog ogranka Adnan Šteta, najunosnije poslove na tramvajskim šinama dijeli Grabovici i kineskim firmama.

Efendić bi na koncu trebao znati da je podrška velikosrpskoj politici dovoljan razlog da Aleksandar Vučić i Milorad Dodik imaju Kinu za partnera. Bošnjački političari nemaju niti jedan.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo