-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

19.08.2021 / 18:23 Ostali sportovi - Beograd

Bh. odbojkašice poražene od Srbije na otvaranju Evropskog prvenstva

Bh. odbojkašice poražene od Srbije na otvaranju Evropskog prvenstva

Odbojkašice Bosne i Hercegovine debitovale su na Evropskom prvenstvu, a danas su u Beogradu u 1. kolu grupne faze poražene od selekcije Srbije sa 3:0 u setovima.

Opravdale su srpske odbojkašice ulogu apsolutnog favorita te bez ikakvih problema savladale Zmajice, koje nisu mogle pružiti veći otpor aktuelnim prvakinjama Evrope.

U prvom setu su odbojkašice Srbije na krilima Tijane Bošković brzo stekle veliku prednost od 14:7, a plodom za Zmajice nisu urodila ni dva time-outa selektora BiH Stevana Ljubičića.

Brzo su domaće odbojkašice privele prvi set kraju i slavile sa 25:11.
Dosta bolju igru Zmajice su prikazale u drugom setu, u kojem su na startu imale i vodstvo od 8:5, ali Srbija je brzo podigla nivo svoje igre. Bosna i Hercegovina je uspijevala držati priključak otprilike do sredine ovog seta, kada se Srbija odlijepila i stigla do 25:18.

Treći set opet je počeo poenima za Zmajice, ali ovaj put je Srbiji još manje vremena trebalo da dođe do preokreta. Stigle su brzo do 5:2, a prednost je ekspresno počela rasti. Brzo je Srbija povela sa 12:6 i bilo je jasno da je to kraj za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju je rezultatu trećem setu glasio 25:14 za konačnih 3:0 u setovima i slavlje braniteljki titule prvaka Evrope.

Najefikasnije na meču su bile sestre Bošković. Tijana je Srbiji donijela 16, a Dajana Bosni i Hercegovini 14 poena.

Prekosutra bh. odbojkašice igraju protiv Azerbejdžana, selekcije protiv koje i imaju najizglednije šanse za pobjedu, a potom slijede i susreti sa Francuskom (23.8.), Belgijom (24.8.) i Rusijom (26.8.).

Evropsko prvenstvo za odbojkašice, grupa A:

Srbija – Bosna i Hercegovina 3:0 (25:11, 25:18, 25:14)

Srbija: Milena Rašić, Bojana Milenković, Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Bianka Buša, Mina Popović, Katarina Lazović, Sara Carić, Slađana Mirković, Stefana Veljković, Ana Bjelica, Jovana Kocić.

BiH: Ajla Paradžik, Milana Božić, Anđelka Radišković, Elena Babić, Dajana Bošković, Edina Selimović, Edina Begić, Ajla Hadžić, Tamara Đapa, Ela Klopić, Ivana Radović, Žana Dragutinović.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo