0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.08.2021 / 14:21 BiH - Slobodarski dani

Skandal: Ružnić napustio manifestaciju u Bužimu zbog uskraćivanja obraćanja

Skandal: Ružnić napustio manifestaciju u Bužimu zbog uskraćivanja obraćanja
Foto: Vijesti.ba
Hiljade Krajišnika u nedjelju je prisustvovalo završnoj svečanosti manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", koja se obilježava već 26. godinu zaredom.

Značajan broj njih svjedočio je do sada neviđenom nepoštovanju ovako značajne manifestacije od strane premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Naime, svojevrsni skandal izazvao je premijer Ružnić, koji je nakon što mu je predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije saopćio da nije uvršten na listu govornika istu napustio.

Zgroženi ovakvim odnosom premijera prema obilježavanju značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata nisu bili samo građani već su svoje nezadovoljstvo izrazili i predstavnici boračkih populacija.

"Kašnjenje sa usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, a nakon toga i sa početkom isplate egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina, opstrukcija djelovanja Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja USK, nepodržavanje obilježavanja Dana bihaćkih brigada, ignorisanje programa obilježavanja Dana oslobođenja Velike Kladuše, kulminiralo je uskraćivanjem podrške manifestaciji "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", navode predstavnici boračkih udruženja.

"Riječ je o manifestaciji koja svojim programskim sadržajem, ali i značajem za identitet bošnjačkog naroda i borbe Armije RBiH već godinama privlači posjetioce iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Do sada je, bez obzira na uvijek komplikovane političke odnose u Krajini, ova manifestacija predstavljala događaj kojem su podršku pružali svi političari, a u prvom redu kantonalna Vlada i resorno ministarstvo, bez obzira ko je obnašao te dužnosti u proteklih 25 godina", navode iz boračkih udruženja.

Međutim, ove godine zvaničnici Vlade USK su po prvi put uskratili finansijsku podršku ovoj manifestaciji pravdajući se da prošlogodišnja utrošena sredstva nisu adekvatno opravdana od strane Organizacionog odbora manifestacije.

"Na prvu to zvuči logično, ali informacije do kojih smo došli kažu da je taj argument samo paravan i da je novčanu podršku Vlade "Slobodarskim danima Bužima" spriječio najstariji savjetnik premijera Mustafe Ružnića, inače Bužimljanin, koji je mjesecima unazad otvoreno najavljivao da podrške neće biti", kaže sagovornik čije je ime poznato redakciji našeg portala.  

"Na završnom dijelu manifestacije, održanom u nedjelju 15.8., na godišnjicu formiranja 505. viteške bužimske brigade premijer USK Mustafa Ružnić je zajedno sa svojim ministrom, savjetnicima, zastupnikom kantonalne skupštine i vijećnicima OV Bužim (svi iz NES-a, bivše A-SDA) unio dodatne dileme u odnos aktuelne krajiške vlasti prema našoj bliskoj historiji, odbrambeno-oslobodilačkom ratu i značajnim datumima iz tog perioda", dodaje naš izvor.

"Kako je stav Organizacionog odbora manifestacije već godinama takav da priliku za obraćanje na završnom skupu dobiju oni koji na bilo koji način podrže organizaciju i realizaciju programa, premijeru Kantona nije pružena prilika da se obrati na ovom skupu". istakli su iz Organizacionog odbora ove manifestacije.

Nekoliko hiljada prisutnih Bužimljana, Krajišnika, Bosanaca i Hercegovaca ostalo je zaprepašteno kada su vidjeli da je premijeru i saradnicima iz NES-a to bio dovoljan razlog da nakon 10 minuta demonstrativno napuste skup, bez obzira što su imali protokolom predviđena mjesta kao gosti i što je do momenta njihovog odlaska samo intonirana himna Bosne i Hercegovine.

Dobro upućeni izvori kažu kako se ovo dešava u mjesecima nakon promjene naziva stranke A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) u NES (Narodni evropski savez).

Politički poznavaoci prilika kažu kako nije nevažno napomenuti da težište djelovanja i pokušavanja pridobijanja podrške novog biračkog tijela NES proteklih mjeseci usmjerava prema Velikoj Kladuši. Da li je razlog što su kadrovi NES-a napustili manifestaciju održanu u čast formiranja 505. bužimske viteške brigade i ignorisali Dan oslobođenja Velike Kladuše i Dan bihaćkih brigada uskraćivanje govornice premijeru Kantona ili dodvoravanje biračima Laburističke stranke, ostaje da se vidi u vremenu koje je pred nama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo