13.08.2021 / 17:19 Svijet - „Lav iz Herata“

Talibani zarobili vojnog zapovjednika Ismaila Khana

Talibani zarobili vojnog zapovjednika Ismaila Khana

Talibani su zarobili Ismaila Khana, uglednog lokalnog zapovjednika koji se borio na strani afganistanskih vladinih snaga u gradu Heratu.

Khan, jedan od najviše rangiranih zapovjednika, predat je zajedno s pokrajinskim guvernerom i sigurnosnim zvaničnicima u okviru sporazuma s talibanima, saopćio je član pokrajinskog vijeća Ghulam Habib Hashimi u petak, prenosi Reuters.

On nije iznio detalje sporazuma.

Khanovo zarobljavanje, koje je kasnije potvrdio talibanski portparol Zabihullah Mujahid, dolazi u jeku talibanske ofanzive tokom koje je 18 pokrajinskih prijestolnica 'preoteto' od vladinih snaga u nešto više od sedmicu dana.

Talibanski borci ušli su u četvrtak u grad Herat, veliki urbani centar na zapadu Afganistana u blizini granice s Iranom i treći po naseljenosti afganistanski grad.

Fotografije i snimci prikazuju Khana u rukama talibanskih boraca, iako se njihova autentičnost nije mogla odmah potvrditi.

Khanov portparol kasnije je izjavio agenciji AFP da je zapovjedniku dopušteno da se vrati u svoju rezidenciju nakon pregovora s talibanima.

Khan je u širokoj javnosti poznat kao „Lav iz Herata“ zbog angažmana u afganistanskim ratovima koji datiraju od antivladinog ustanka koji je izazvao sovjetsku intervenciju 1979. godine protiv koje se borio tokom 1980-ih godina.

Njegov povratak na linije fronta u julu bio je jasan znak rastuće prijetnje gradu, a njegovi borci su cijenjeni zbog toga što su donekle usporili nadiranje talibana, javila je Al Jazeera.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo