06.08.2021 / 13:37 BiH - Podaci govore

Parking u Neumu: Zašto je tuđe uvijek bolje

Parking u Neumu: Zašto je tuđe uvijek bolje
Foto: Vijesti.ba
Posljednjih sedmica svjedoci smo, možemo sigurno reći bez argumentiranog linča, gospodarskog društva Bakus d.o.o. Neum.

Naravno, opet se kao i u većini stvari sve radi oko novca, odnosno parking karte. Čitali smo razne članke kako Bakus d.o.o. Neum je nezakonito društvo, kako nema potrebne saglasnosti i odobrenja, kako nezakonito naplaćuje parkin itd itd da bi se u sudskom postupku utvrdilo upravo suprotno. Da, Bakus d.o.o. Neum je gospodarsko društvo koje je na temelju Odluke o koncesiji i Ugovora o koncesiji  uz prethodnu suglasnost nadležnog županijskog ministarstva registrirano i uredno izvršava sve svoje obaveze prema državi.

Da Bakus d.o.o. Neum nije kako to je sada popularno vole reći kolege novinari  protuustavno, nestatutarno, nezakonito gospodarsko najbolje kazuje slijedeći podatci.

Na snazi je Odluka o reguliranju parkinga na području Neuma broj 01-02-666/18 od 11.05.2018. godine kao i Odluka o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta u Neumu u gospodarske svrhe broj 01-02-1727/18 od 28.11.2018. godine donesene od strane nadležnih upravnih organa. Slijedom prednjeg, Ministarstvo pravde FBIH je Bakus d.o.o. Neum odobrilo izdavanje prekršajnih naloga, a IDEA odobrila korištenje osobnih podataka kako bi se utvrdio identitet počinitelja prekršaja, a VSTV obavijestio sudove o svemu naprijed navedenom odnosno da je Bakus d.o.o. Neum ovlašteni podnositelj prekršajnih naloga . Da Bakus d.o.o. Neum nije osnovano u skladu sa zakonom i da nema sva potrebna odobrenja i suglasnosti zasigurno ne bi Ministarstvo pravde FBIH , IDDEA BIH , VSTV BIH izdalo bilo kakvo odobrenje niti uvjerenje i isto dostavilo nadležnim institucijama da je upravo Bakus d.o.o. Neum ovlašteno i registrirano gospodarsko društvo za izdavanje prekršajnih naloga i naplatu parking kazni. E upravo tu se pojavljuje problem, što u našoj državi se treba platiti  parking.

Zašto se naši građani tako ponašaju? Radi čega isti ti građani BIH kada odu u bilo koju državu u našem okruženju  bez ikakvog problema plate parking kartu i uredno je istaknu? Kada ćemo se osloboditi misli da je sve tuđe bolje? Da njihovo treba poštovati i primjenjivati a naše rušiti i sabotirati?

Zašto ne gledamo na gospodarsko društvo Bakus d.o.o. Neum kao na domaću tvrtku, kao što i jeste. Da ista zapošljava domaće , naše radnike, da od kada je Bakus d.o.o. Neum ovlašten za reguliranje parkinga u Neumu , policija se može u potpunosti posvetiti sigurnosti građana , što zvanična statistika i potvrđuje, a ne da uklanja auta kako bi se mogao saobraćaj normalno odvijati. Djelatnici hitne pomoći sada mogu bez problema u vrlo kratkom roku doći do pacijenta po pozivu, što je ranije bilo nezamislivo. Vatrogasci nesmetano  mogu pristupiti do bilo koje lokacije a na kraju i komunalno preduzeće nema problema pri prolasku neumskim ulicama i odvozu otpada, što sve skupa daje jedan veći nivo usluge u našem jedinom BIH gradu na moru.

Zašto se nitko od naših građana nije zapitao kako je tim momcima u žutim majicama na plus 40 ? Nije zar da su pomislili da se momci u žutim majicama s natpisom parking neum ne bi radije kupali i zabavljali umjesto da rade po nesnosnim vrućinama i svakodnevno slušaju psovke jer zahtjevaju da se kupi parking karta. Naravno da bi se momci u žutim majicama radije kupali ali kroz sezonski posao osiguravaju sebi neophodna sredstavza školovanje, pa idući put prije nego što opsujete ili napišete bilo šta o Bakus d.o.o. Neum, sjetite se da se naša mladost školuje radeći upravo u Bakus d.o.o. Neum, a to je najveća snaga i moć države, školovana mladost.

Na kraju pitamo se da li bi se naši građani drugačije ponašali da je vlasnik gospodarskog društva ovlaštenog za parking i djelatnici istog stranci? Da li bi se tada bez pogovora kupovala karta i isticala na vidnom mjestu? Da li bi nam tada smetalo što trebamo prošetati sto metara do parking aparata, dok to isto uredno uz osmijeh činimo u susjednim nam zemljama.  Da li bi „momci u žutim majicam“ bili nagrađeni za svoj rad i dodatno poticani a ne kao u nas da su svakodnevno izloženi psovkama i uvredama iz jednog jedinog razloga što upozoravaju da se treba kupiti parking karta? Na kraju ne možemo a da se ne zapitamo, do kada će nam tuđe biti bolje i draže?


(Vijesti.ba)

Izdvajamo