6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

05.08.2021 / 21:37 Fudbal - Stroga pravila

Zašto je Lionel Messi morao napustiti Barcelonu

Zašto je Lionel Messi morao napustiti Barcelonu
Foto: Arhiv
Lionel Messi otišao je iz Barcelone. Vijest je donio Fabrizio Romano, a uskoro je službeno potvrdio i katalonski klub. Time je završila jedna velika era nogometne historija.

Iako je Messi u proteklih godinu dana nekoliko puta bio na rubu odlaska iz Barcelone, na kraju se uspio dogovoriti s klubom za nastavak saradnje. Međutim, ispostavilo se ipak da to nije moguće zbog propisa. Za to je kriv Barcelonin finansijski kolaps.

“Uprkos tome što su Barcelona i Lionel Messi postigli dogovor i uprkos jasnoj namjeri obje strane da se danas potpiše novi ugovor, to se ne može dogoditi zbog finansijskih i strukturalnih prepreka (regulacije španske La Lige). Kao rezultat ove situacije, Messi neće ostati u Barceloni. Obje strane žale što želje igrača i kluba neće biti ispunjene. Barcelona svim srcem zahvaljuje igraču za njegov doprinos klubu i želi mu sve najbolje u budućnosti”.

To je službeno Barcelonino saopštenje povodom Messijevog odlaska.

Podsjetimo, još prije mjesec dana javila se vijest kako Barcelona ne može registroivati Messija i još nekoliko novih igrača uključujući i Sergija Aguera. Podsjetimo, Messiju je ugovor s Barcelonom istekao 1. srpnja te je službeno bio slobodan igrač. Ipak, znalo se kako je postigao dogovor s predsjednikom Barcelone i svojim prijateljem Joanom Laportom. S obzirom na to kako mu je istekao ugovor, Messija je bilo potrebno ponovno registrovati za takmičenja pod ingerencijom španskog saveza. To nije bilo moguće.

Razlog je salary cap koji postavlja ograničenja španskim klubovima u pogledu trošenja na plaće igrača. Iako je Messi pristao na smanjenje ugovora od oko 50 posto, Barcelona je morala prodati nekoliko igrača i riješiti se tereta ugovora kako bi Messi mogao potpisati za njih.

U novembru je gornja granica plaće La Lige smanjena za više od 700 miliona eura u pokušaju da se osigura dugoročna održivost klubova. To su bile loše vijesti za Barcelonu koja je morala smanjiti izdatke na plaće za 200 miliona eura kako bi bila u skladu s pravilima lige. To im nije pošlo za rukom i izgubili su najboljeg igrača u historiji.

Ove sedmice predsjednik La Lige Javier Tebas je kazao:

“Barcelona je premašila gornju granicu plata.”

Nakon toga je objasnio šta to zapravo znači.

“Imamo posebnu proceduru za klubove koji su premašili tu svotu. Oni mogu dovoditi igrače samo u iznosu do 25 posto onoga što zarade. Tako, naprimjer, ako Barcelona proda igrača za 100 miliona eura, smije potrošiti 25 miliona eura. Ako želi dovesti igrača i dati mu plaću od 25 miliona eura, onda moraju transferom ili na drugi način zaraditi sto miliona eura.”


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo