10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

05.08.2021 / 12:25 Politika - Odbili Dodika

PDP i DNS protiv sastanka sa Schmidtom na Jahorini

PDP i DNS protiv sastanka sa Schmidtom na Jahorini
Foto: Vijesti.ba

Najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da će sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom prisustvovati lideri svih parlamentarnih stranaka ne odgovara istini, saopšteno je iz PDP-a.

- Niti je on, niti bilo ko drugi o tome razgovarao sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem ili bilo kojim predstavnikom rukovodstva PDP-a. U tom smislu, odbacujemo takve najave - rekla je Anja Petrović, portparol PDP-a.

Ona kaže da su u PDP-u iznenađeni "saznanjem" o prisustvu "jahorinskom sastanku".

- Nećemo ulaziti u razloge i potrebu Dodika za takvom izjavom. Nismo iznenađeni što planira da se sastane sa Šmitom, jer je bilo za očekivati da će on to prvi da učini. Međutim, sve buduće aktivnosti PDP-a i predsjednika Borenovića mogu biti najavljene samo iz PDP-a, a nikako od strane gospodina Dodika, za šta, logično nema legitimitet, niti je to njegov posao - kažu u PDP-u.

Demokratski narodni savez nije maloljetan da drugi odlučuje u naše ime i da nas za ruku vode na sastanke bez našeg znanja i pristanka, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić komentarišući izjavu Milorada Dodika da će na Jahorini upriličiti sastanak sa Šmitom, kome će prisustvovati predsjednici svih stranaka.

- U DNS-u odluke donosim ja u dogovoru sa Predsjedništvom stranke. Nikoga iz druge stranke nisam delegirao da to čini umjesto mene. Još manje sam spreman da iz medija saznajem na kom sastanku ću navodno učestvovati, kazao je Nešić.

- To što smo jedinstveno odbacili nametanje zakona od strane Valentina Incka, kao model funkcionisanja BiH, kaže Nešić, ne znači da smo spremni da nam neko iz Republike Srpske nameće svoju volju. DNS je uvijek odlučan da brani interese Republike Srpske, ali nemamo namjeru da budemo pojas za spasavanje pogrešnoj politici, naglasio je Nešić.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo