14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

05.08.2021 / 12:04 BiH - Saopćenje

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda BiH u 'slučaju Suzane Radanović'

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda BiH u 'slučaju Suzane Radanović'
Foto: Arhiv

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić je 16. jula, dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim s osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Davida Dragičevića, u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Suzane Radanović.

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina, bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

Kako bi svjedokinja Suzana Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku kaznenog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Suzane Radanović neće poduzimati kazneno gonjenje za kazneno djelo lažnog prijavljivanja.

Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula, donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedoku Suzani Radanović.

S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužiteljstvo BiH u zakonskom roku uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Europskom konvencijom o ljudskim pravima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo