11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

05.08.2021 / 10:47 Politika - Dušan Janjić

Dodik može da uvali Srbiju u teške probleme

Dodik može da uvali Srbiju u teške probleme
Foto: Vijesti.ba

U Beogradu je održan sastanak predstavnika RS-a s predstavnicima državnog vrha Srbije povodom još jednog obilježavanja godišnjice Oluje, ali i posljednjih dešavanja u BiH nakon što je Christian Schmidt preuzeo dužnost novog visokog predstavnika.

Za Dnevnik 3 Federalne TV je ovim povodom govorio politički analitičar Dušan Janjić.

Prvi put se suočavamo s potpunom radikalizacijom srpskog nacionalizma kad je u pitanju BiH, tvrdi Janjić i dodaje kako se za ovo teško mogu naći primjeri iz devedesetih: "Dodik je počeo da postiže svoj vrhunac, koji je, ustvari, izraz nesigurnosti i straha od gubitka vlasti, a time i mnogo čega drugog".

Janjić upozorava da se ova priča pokušava nametnuti cijelom srpskom narodu: "Vučićev odgovor nije adekvatan. To je kao kad bolesniku od raka dajete aspirin. Vučić kao da kupuje vrijeme. On mora da donese odluku - hoće li na stranu ekonomskog razvoja Srbije, stabilnosti, Otvorenog Balkana ili će s Dodikom u avanturu koja je devedesetih završena i jednom Olujom. Tu nema velikog izbora, tajming je u pitanju. Srbija neće još dugo da služi kao paravan Dodiku za njegove sve češće i sve ekstremnije izjave - i uvlačenje Srbije u nešto što nije samo ekstremni nacionalizam nego i fašizam".

Nije neočekivano da će se Dodik sastati sa Christianom Schmidtom, kaže Janjić i podsjeća na Danteovu misao da je nacionalizam ideologija sjecikesa - što je veća kesa, oni više žure da je ukradu. Dodik, kaže, igra igru Slobodana Miloševića - malo pljuješ, pa malo ideš da sarađuješ: "Saradnja sa visokim predstavnikom je prvi izazov međunarodne zajednice i ona se mora ostvariti na miran ili neki drugi način. Taj drugi način može da vodi do sankcija i izolacije RS-a i Srbije".

Dodik je promašio vrijeme, ističe Janjić: "To što će se sastati sa Schmidtom je dobro, ali nije dovoljno - on mora da ode. On je ugrozio saobraćaj na vrlo važnoj raskrsnici koja je trebala Srbiju i BiH da odvede u NATO i EU - ne da ih odvede u služenje Moskvi".

SDS i PDP trebaju napraviti alternativni program, objašnjava Janjić, da ih Dodik više ne postrojava: "Vi kada pravite marifetluke, vi ste isti kao onaj koji proizvede inicijalni problem".

Odnos prema NATO-u, prema zajedničkoj državi i (ne)služenje Moskvi - to je na Dodikovim leđima i Srbija treba da se udalji od takvog dužnika jer može i Srbiju da uvali u teške probleme, upozorava Janjić.


(Vijesti.ba / federalna.ba)

Izdvajamo