-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

05.08.2021 / 09:48 Svijet - Analitičari i zvaničnici

Vojna pobjeda talibana daleko od sigurne stvari

Vojna pobjeda talibana daleko od sigurne stvari
Foto: FENA

Talibanske snage trenutno kontroliraju približno polovinu okruga Afganistana nakon munjevitih ofanziva u proteklim mjesecima, odnosno od početka finalnog povlačenja stranih trupa iz ove države, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na AFO.

Analitičari i zvaničnici smatraju kako je vojna pobjeda talibana daleko od sigurne stvari i ukazuju na sposobnosti i kapacitete afganistanskih odbrambenih snaga koje i dalje drže kontrolu ključnih gradova.

Ukupna snaga afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga – uključujući vojsku, specijalne jedinice, avijaciju, policiju i obavještajne službe – iznosila je više od 307.000 krajem aprila, objavio je prošle sedmice u izvještaju specijalni vrhovni inspektor za afganistansku obnovu (SIGAR) SAD-a.

Borbene snage koje su na dispoziciji svakog dana za borbe iznose 180.000 ljudi, navode procjene vojnih analitičara iz grupacije CNA.

Precizne brojke o snazi talibana, s druge strane, nisu tačno poznate. Kontrolori iz Vijeća sigurnosti UN-a prošle godine su naveli kako grupa ima između 55.000 i 85.000 boraca.

Strana pomoć je od ključne važnosti za Afganistan, jednu od najsiromašnijih država svijeta.

Njegova vojska godišnje traži pet do šest milijardi dolara, podaci su Istraživačkog servisa američkog Kongresa. Washington je do sada davao otprilike 75 posto tog iznosa i najavio je dalju podršku.

Finansije talibana nisu tačno poznate. Oni godišnje imaju prihode, prema procjenama UN-a, između 300 miliona i 1,5 milijardi dolara. Prihodi im dolaze od ogromne industrije narkotika, iznudom od poslovnih ljudi, drugih kriminalnih aktivnosti, nametanja poreza na područjima koja kontroliraju…

- Na osnovu informacija koje imamo, jasno je da talibani nemaju problema kada je riječ o regrutaciji, finansiraju, oružju i municiji - navode UN-ovi kontrolori.

Pakistan, Iran i Rusija su na udaru kritika Washingtona i Kabula da dostavljaju resurse i drugu pomoć talibanima, no sve tri prozvane države odbacuju optužbe.

Sjedinjene Američke Države su potrošile desetine milijardi dolara za obnovu i opremanje afganistanske armije nakon što je svrgnut prethodni talibanski režim 2001. godine.

Afganistanske snage posjeduju tehnološku prednost nad talibanima jer koriste brojne tipove zapadnjačkog naoružanja kao što su moderne jurišne puške, oklopna vozila, artiljerija i mali dronovi za prismotru.

Također, imaju nešto što talibani nemaju – zračne snage. Afganistanska vojska ima flotu od 167 letjelica, među kojima su i borbeni helikopteri, navodi SIGAR.

Sa druge strane, talibani uglavnom koriste manje i lakše komade oružja koji su preplavili Afganistan tokom decenija sukoba – ponajviše je riječ o jurišnim puškama AK-47 (‘kalašnjikov’) – a dosta toga kupuju i na crnom tržištu.

Uz snajperske i automatske puške, grupa je također koristila rakete, minobacače i druge manje projektile. Koristila je i neko protivzračno i protivtenkovsko oružje sa mješovitim uspjehom, napisao je Antonio Giustozzi u svojoj knjizi o talibanima iz 2019. godine.

Bombaši samoubice i improvizirani eksplozivni uređaji (IED) su najsmrtonosnije oružje koje su talibani koristili protiv afganistanskih i stranih snaga.

Talibani su osvojili i koristili i zapadnjačko oružje i opremu koja je bila dostavljena afganistanskoj vojsci.

Samopouzdanje afganistanskih snaga na provjeri je godinama, uz visoke brojke ljudskih žrtava, korupciju, dezertere i sada kroz odlazak stranih trupa.

Loše planiranje i slabo vodstvo također su uzrok niskog morala.

Talibani su pokazali daleko veću slogu uprkos navodima o internim podjelama i svađama proteklih godina, navode analitičari.

Oni dodaju kako su ključni faktori ovakvog stanja vjerski zanos i obećanje o materijalnom dobitku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo