9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

05.08.2021 / 08:17 Politika - IGK

Ured premijera Kanade razmatra prijavu protiv Dodika

Ured premijera Kanade razmatra prijavu protiv Dodika
Foto: Vijesti.ba

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz Ureda premijera Kanade Justina Trudeaua na pismo od 2. augusta u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. 

IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

“Hvala vam za pismo u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ured premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informasanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma”, navodi se u odgovoru.

Iz IGK-a ističu kako su nastavili “informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika”.

“Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire. Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosner i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informisao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD i Evropi”, kazali su iz IGK-a.

IGK je, povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija, zatražio od Regulatorne agenciju za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo