-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

03.08.2021 / 11:08 Svijet - General upozorava

Napredovanje talibana u Afganistanu 'razorna posljedica po globalnu sigurnost'

Napredovanje talibana u Afganistanu 'razorna posljedica po globalnu sigurnost'
Foto: FENA

Afganistanski general upozorio je na "razorne posljedice po globalnu sigurnost" ako talibani pobijede u borbi protiv vladinih snaga.

General Sami Sadat vodi bitku protiv talibana u južnoj pokrajini Helmand, u kojoj su izbile intenzivne borbe u glavnom gradu Laškargahu.

Talibani su zauzeli okruge u centru grada.

Međutim, general Sadat uvjeren je da militanti neće zauzeti grad.

On je za BBC rekao da, iako je područje izgubljeno, vjeruje da talibani neće moći izdržati protunapad.

Također je naveo da su se talibanima pridružili borci iz drugih islamističkih skupina i upozorio da njihova osvajanja teritorija predstavljaju prijetnju i izvan Afganistana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ovo će povećati nadu da će se male ekstremističke grupe mobilizirati u gradovima Evrope i Amerike, a imat će i razoran učinak na globalnu sigurnost. Ovo nije rat u Afganistanu, ovo je rat između slobode i totalitarizma - rekao je.

Napad talibana u pokrajini Helmand dio je velike ofenzive diljem Afganistana.

Militanti su brzo napredovali posljednjih mjeseci jer su se američke snage povukle nakon 20 godina vojnih operacija u toj zemlji.

Helmand je bio središte američke i britanske vojne kampanje, a talibanska prevlast nad određenim područjima predstavljala bi udar za afganistansku vladu.

Ako bi došlo do pada Laškargaha, bio bi prvi glavni grad pokrajine koji su osvojili talibani od 2016. godine. On je jedan od tri glavna grada pokrajine koji su meta napada.

Pokušaji militanata da zauzmu Kandahar, drugi po veličini grad u Afganistanu, nastavljeni su nakon raketnih napada na njegov aerodrom 1. augusta.

Zauzimanje Kandahara predstavljalo bi ogromnu pobjedu za talibane, dajući im prevlast na jugu zemlje.

U trećem opkoljenom gradu, Heratu, na zapadu, vladini komandosi bore se s pobunjenicima nakon dana žestokih borbi. Vladine snage zauzele su neka područja nakon što je 30. jula napadnuta baza UN-a.


UN poziva zaraćene strane u Afganistanu da zaštite civile


Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su danas zaraćene strane u Afganistanu da zaštite civile, upozoravajući da će, ako to ne učine, posljedice biti "katastrofalne".

- Najviše štete nanose talibanske kopnene ofenzive i zračni napadi afganistanskih snaga - istaknula je na Twitteru Misija Ujedinjenih naroda za pomoć u Afganistanu (UNAMA), prenosi dpa.

Od početka povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana, talibani su pojačali napade širom zemlje, čime su stekli značajan dio teritorije, posebno u ruralnim područjima.

Hiljade ljudi je raseljeno, a stanovništvo živi u strahu.

Militanti su opkolili nekoliko provincijskih prijestolnica, a danima se vode žestoke borbe u glavnim gradovima južnih pokrajina Helmand i Kandahar, kao i u zapadnom dijelu grada Herata, na zapadu.

Bolnica u Heratu saopćila je za dpa da je u posljednjih šest dana primila 24 tijela poginulih osoba i gotovo 200 ranjenih. Među žrtvama su bili i pripadnici snaga sigurnosti.



(Vijesti.ba / FENA) 

 

Izdvajamo