11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

03.08.2021 / 08:28 BiH - Agencija za sigurnost hrane

Sa bh. tržišta povlače se popularni sladoledi zbog prisustva pesticida

Sa bh. tržišta povlače se popularni sladoledi zbog prisustva pesticida
Ilustracija

Sa tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, saopštila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane naveli su da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva Mars.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na stranici Agencije.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine. Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo