14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

02.08.2021 / 16:06 BiH - Predsjednik SDP-a

Nikšić poželio dobrodošlicu Christianu Schmidtu

Nikšić poželio dobrodošlicu  Christianu Schmidtu
Foto: SDP

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić poželio je dobrodošlicu novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

U nastavku pročitajte šta je sve Nikšić poručio Schmidtu, koji je danas i zvanično preuzeo dužnost od Valentina Inzka:

Dozvolite da iskoristim ovu priliku da Vam u svoje ime i u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine čestitam na postavljenju i stupanju na dužnost Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Vaše poruke smatram ohrabrujućim i želim da vjerujem da će Vaš mandat biti obilježen aktivnim radom i doprinosom uspostavi savremenog demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na najvišim demokratskim principima koji vrijede u državama Evropske unije, za koje je najbolji primjer Vaša domovina.


Posebno sam obradovan Vašim nedvosmislenim porukama o nužnosti uspostave pravednog izbornog sistema i mehanizama kontrole izbornog procesa koji će onemogućiti zloupotrebe izbornog procesa, te falsificiranje i uzurpiranje izborne volje građana, što je nažalost praksa kojoj svjedočimo već desetljećima.

Iskreno se nadam kako ćete vratiti odlučivanje u institucije, jer imamo uspostavljenu praksu u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapovala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći.

Čestitam Vam na Vašim uvodnim nastupima kojim ste probudili nadu i vjeru u građanima Bosne i Hercegovine da je pravedno demokratsko društvo jednakih građana pravo, a ne luksuz, te da je to cilj koji je ostvariv, uz podršku i angažman Vas kao Visokog predstavnika.


Ovim putem Vas također želim obavijestiti da večeras, nažalost, neću biti u prilici da prisustvujem prijemu dobrodošlice Vama i oproštajnom Vašeg prethodnika, zbog čega koristim priliku da naglasim kako na mene lično i na Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine možete računati i da ćete imati našu punu, nedvosmislenu podršku u svim aktivnostima koje će doprinijeti uspostavi vladavine prava i demokratskog sistema lišenog svih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava u našoj domovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo