13°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

02.08.2021 / 13:55 Kultura - Panel-diskusija

Trinaesto izdanje Dana ljudskih prava ove godine u sklopu SFF-a

Trinaesto izdanje Dana ljudskih prava ove godine u sklopu SFF-a
Foto: SFF

Trinaesto izdanje Dana ljudskih prava ove godine će biti održano u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske. 

U okviru programa, u utorak, 17. augusta u multipleksu Cineplexx Sarajevo bit će održana projekcija filma "COLECTIV" u režiji Alexandera Nanaua, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma.

Panel-diskusija će staviti fokus na temu "Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?". Moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Film "COLLECTIVE" postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor. U kojoj mjeri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, usljed korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda.

Slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako se može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama istočne Evrope s kratkom demokratskom tradicijom. Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoevropskih demokratija u primjerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit.

Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom. Dakle, u kojem tačno trenutku smo postali društvo sa globalnim problemima, u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna. I da li je uopće moguće usredsrediti pažnju na sudbinu pojedinaca bez kojih društvena zajednica ne bi postojala.

U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu Colectiv poginulo je 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo