14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.08.2021 / 10:25 Regija - Srbija

Produžen pritvor Belivuku i njegovom klanu

Produžen pritvor Belivuku i njegovom klanu
Veljku Belivuku i pripadnicima njegovog kriminalnog klana, optuženim za najteža krivična djela od svirepih ubistava, do otmice i silovanja, produžen je pritvor do još 30 dana, odluka je srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal.

Osim vođi klana Belivuku, pritvor je pridužen za još 23, od 26 pripadnika.

Pritvor je produžen zbog postojanja opasnosti od bjekstva, ometanja postupka, utjecaja na svjedoke, kao i da će ponoviiti krivično djelo, za koje je propisana zatvortska kazna veća od 10 godina zatvora.

U saopćenju se navodi da su način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, prenose "Večernje novosti".

Tužilaštvo nije predložilo pritvor prema tojici okrivljenih iz optužnice B.H, V.Đ i V.D.

Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, Posebnom odjeljenju, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravaka istog.

Optužnicom je Belivuku i njegovom klanu stavljeno na teret da su izvršili više krivičnih djela teško ubistvo, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te otmica i silovanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu u petak, 30. jula, podiglo je optužnicu protiv Belivuka i njegove grupe.

Prema pisanju "Večernjnih novosti", u optužnici tužilac traži da se optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković najstrože kazne i predlažu doživotnu robiju.

Optužnica je napisana na 322 strane sa dokazima i ostalim optužbama upućena je u sud na potvrđivanje.

Belivukova grupa uhapšena je 4. februara, a Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe "Principi".


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo