21°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

01.08.2021 / 20:55 Regija - Po potrošnji prestigli 2019.

Hrvatska u julu registrovala 3,7 miliona turista

Hrvatska u julu registrovala 3,7 miliona turista
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
Prvi dan kolovoza donosi optimistične turističke brojke. Njima su se pohvalili resorni ministri. Onaj manje atraktivni dio obilježio je i današnji dan - kilometarske kolone, prometne nesreće i čekanja.

U Hrvatskoj je u srpnju 2021. godine ostvareno 3.7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine.

Pri tome su strani turisti ostvarili 21.6 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3.3 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor.

U srpnju ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine.

Gdje je najviše turista?

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6.7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4.7 milijuna) i  Primorsko-goranskoj županiji (4.7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4.3 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (1.9 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1.5 milijuna).

Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u srpnju ostvareno u Rovinju (909.000 tisuća), Viru (856.000) i Poreču (734.000).

Gledano prema tržištima, u srpnju su najveći broj noćenja ostvarili strani gosti iz Njemačke (4.4 milijuna), Slovenije (3.7 milijuna), Poljske (2.4 milijuna), Češke (2 milijuna) i Austrije (1.9 milijuna).

Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

"Nemam dana slobodno, ali spustili smo cijene jako"

Evo što su za Media Servis rekli iznajmljivači u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

"Možda 50, ali 80 nikako. Meni je puno. Nemam dana slobodno, ali opet, to su me zeznuli Capak i ekipa jer su tvrdili da neće biti ništa i onda smo spustili cijenu tako da sada dajemo skoro gratis, a najava je velika."

"U Svetom Filipu i Jakovu u ovom terminu nema uopće slobodnih apartmana. Ja bih rekla da je i 100% u odnosu na 2019., ali samo ova dva tjedna. Popunjeni smo samo do 15.8., a od tada slabo upita."

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Slovenije i Poljske. Upravo je Njemačka od danas uvela nova pravila za svoje građane koji su boravili u drugim zemljama. Uveli su i novu kategorizaciju, područja visokog rizika te područja s varijantama virusa, a Hrvatska nije ni u jednoj od njih. Time se pohvalio ministar zdravstva Vili Beroš.

"Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije RH je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem", poručio je ministar Vili Beroš.

Velike gužve na cestama

Vikend i prvi dan kolovoza očekivano su počeli s gužvama na cestama i na graničnim prijelazima. Na autocestama se povremeno vozilo usporeno i u kolonama.

"Kretali smo se, ali mic po mic pred naplatnim, jedno 2.5 km. Putujemo s Vira. Bilo je kolona, a vozilo smo se od 9:30 do 13:30. Puna je cesta u oba smjera, gužve."

A pojačan promet na važnijim cestama u HAK-u očekuju i tijekom sutrašnjeg dana.

Pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu te u gorskim i središnjim predjelima, podsjetnik su na dodatni oprez.

Stiže Ferragosto, stižu li i Talijani u Hrvatsku?

Prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 17.000 Talijana, dok ih je lani na isti dan bilo oko 13.000, a rekordne 2019. oko 38.000, piše Novi list.

Ankete pokazuju kako otprilike polovina Talijana ove godine planira ostati kod kuće. Manji dio iz straha od bolesti covid-19, a većina zbog restrikcija, ali i činjenice da ih je koronakriza dodatno osiromašila. ​

Na Kvarneru je prema informacijama Turističke zajednice Kvarnera u srpnju ostvareno oko 115 tisuća talijanskih noćenja, što je 50 posto realizacije iz 2019.

"U odnosu na ostala tržišta, kod Italije je puno veći jaz u smislu da su se, primjerice, Austrijanci vratili na 91 posto ostvarenja iz 2019., Nijemci na oko 85 posto… Mi, međutim, i dalje aktivno odrađujemo promociju na talijanskom tržištu", rekla je Novom listu Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner najavljujući da na Kvarner ovih dana dolazi grupa talijanskih influencera, prenosi Index.

"Jasno je da dolasci ovise i o mjerama koje su na snazi u Italiji, s obzirom na to da sve čine da svoje građane zadrže na odmoru u Italiji", dodala je.

Talijani vole Lošinj

Trenutno se na otoku nalazi oko 1300 talijanskih gostiju, pri čemu ih najviše bira privatni smještaj, potom hotele, a na trećem mjestu kampove, kazao je Novom listu Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja. "Samo u srpnju s talijanskog tržišta ostvaren je turistički promet na razini 88 posto rezultata iz 2019. U odnosu na 2020. godinu bilježi se porast noćenja s talijanskog tržišta od 22.5 posto", dodao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo