7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

01.08.2021 / 14:17 Crna hronika - FUCZ

Lovci su aktivirali minu PROM, ušli su u označeno minsko područje

Lovci su aktivirali minu PROM, ušli su u označeno minsko područje
Foto: FUCZ

Dvojica lovaca koja su poginula jutros na lokalitetu Lukići kod Zavidovića, aktivirali su minu PROM koja se nalazila u minski obilježenoj površine, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. Njihov deminerski tim izvukao je tijela.

Kako je saopćeno iz FUCZ, ekplozija mine se dogodila u 6:40 sati, a deset minuta nakon PU Zavidovići obavijestili FUCZ.

“Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni demineri FUCZ (Federalne uprave civilne zaštite) iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac. Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem”, saopćeno je iz FUCZ.

Operacija izvlačenja tijela trajala je dva sata, a iz FUCZ navode kako je teren izuzetno zahtjevan, strm i obrastao gustom vegetacijom.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

“Lovci su nastradali od mine PROM 1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina) koja je inače najopasnija protivpješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti”, poručuju iz FUCZ.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo