8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.08.2021 / 11:44 Politika - Valentin Inzko

Posljednjom odlukom rasteretio sam Schmidta

Posljednjom odlukom rasteretio sam Schmidta
Foto: Vijesti.ba

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Christiana Schmidta.

U intervjuu za BN TV, Inzko je rekao da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu.

Što se tiče haosa koji je nastao, ističe da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao.

- Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju - pojašnjava.

Naglašava da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome pripadaju.

Inzko je podsjetio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

- Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima - govori Inzko.

Kaže da nije vidio zakone koje je donijela NSRS, te dodaje da je za njega RS dejtonska kategorija.

Inzko je odbacio tvrdnje da je ovom nametnutom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku da im ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Volio bi, kaže, da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama, ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari.

Priznaje da je bio dobar s Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodicu.

- Bio sam i na slavi, Đurđevdanu, kod njegovog oca. Bili smo na "ti"... On je govorio da je u Srebrenici bio "genocid". Da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu...Bio je miljenik zapada... - konstatuje Inzko.

Navodi da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade RS, kada je smijenjen predsjednik RS (Nikola Poplašen).

Napomenuo je da ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu, te dodaje da je počasni građanin Laktaša, odakle je i Milorad Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo