4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

01.08.2021 / 10:52 Svijet - Optužuju Izrael

Teheran negira umiješanost u napad na tanker kod obala Omana

Teheran negira umiješanost u napad na tanker kod obala Omana

Iran nije umiješan u napad na tanker kod obala Omana prošle sedmica u kojem su poginule dvije osobe, rekao je danas portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

"Izrael je tvorac nesigurnosti, terora i nasilja i osuđujemo optužbe o umiješanosti Irana u napad", naglasio je Hatibzadeh.

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid rekao je jučer da je dao nalog diplomatama da u UN-u pokrenu inicijativu protiv Irana zbog napada na tanker "Mercer Street" na sjeveru Indijskog okeana u kojem su poginula dva člana posade.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio prije dva dana, ali stručnjaci ističu da sve ukazuje da udar "nosi sve oznake aktuelnog izraelsko-iranskog tajnog rata".

Tanker "Mercer Street" bio je na putu iz Dar es Salama u Tanzaniji ka Fudžairi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada se našao na meti napada. Kompanija "Zodijac" iz Londona, čiji je vlasnik Izraelac Ejal Ofger, saopćila je da su u napadu poginuli rumunski i britanski državljani.

Iranska televizija "Al Alam" javila je, pozivajući se na regionalne izvore, da je napad bio odgovor na nedavni izraelski napad na aerodrom u centralnom dijelu Sirije.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo