10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

29.07.2021 / 15:10 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken: Pregovarački proces s Iranom ne može trajati neograničeno

Blinken: Pregovarački proces s Iranom ne može trajati neograničeno
Antony Blinken / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da pregovarački proces s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ne može trajati neograničeno i da je „lopta sada na iranskoj strani terena“.

-  Mi smo predani diplomatiji, ali ovaj proces ne može trajati neograničeno. U određenom trenutku, pomaci ostvareni unutar JCPOA  (Zajedničkog sveobuhvatnog plana  akcije) ne mogu biti potpuno ispravljeni ukoliko Iran nastavi s aktivnostima koje poduzima u okviru svog nuklearnog programa – izjavio je on na konferenciji za novinare u Kuvajtu.        

- Jasno smo iskazali našu dobru volju i namjeru da se vratimo obostranom poštovanju nuklearnog sporazuma. Lopta je sada na iranskoj strani terena – kazao je.         

Indirektni razgovori između Teherana i Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz koga je ondašnji američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države, produženi su 20. juna, dva dana nakon što je tvrdokorni imam Ebrahim Raisi izabran za predsjednika Islamske Republike. Raisi preuzima dužnost 5. augusta.

Strane u pregovorima tek trebaju saopćiti kada bi se oni mogli nastaviti.

Zalivske arapske države zatražile su da budu uključene u pregovore, i  da se svaki budući sporazum pozabavi, kako ga nazivaju, iranskim „destabilizirajućim  ponašanjem“ u regiji, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo