10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

29.07.2021 / 14:31 BiH - Parlament Federacije BiH

Dom naroda uvrstio na dnevni red zakon o roditeljima njegovateljima bez rasprave

Dom naroda uvrstio na dnevni red zakon o roditeljima njegovateljima bez rasprave
Foto: Fena / Vijesti.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na dnevni red današnje sjednice uvrstili su predloženi zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH s tim da se neće provoditi rasprava na ovoj sjednici Doma.

Rasprava i izjašnjavanje po ovom zakonu će se održati na nastavku današnje sjednice u prvoj sedmici u septembru.

Razmatranje o zakonu je odgođeno na zahtjev određenih delegata kako bi se pripremili za raspravu po ovom zakonu.

Ovaj zakon usvojio je Predstavnički dom PFBiH.  

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

Roditelj njegovatelj trebao bi imati pravo na mjesečnu naknadu u visinu neto najniže plate u FBiH, pravo na PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

U pogledu potrebnih sredstava procijenjeno je da će na godišnjem nivou za ovo pravo biti potrebno izdvojiti 27.248.239,20 KM iz federalnog budžeta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo