8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.07.2021 / 13:27 Politika - Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Nisu krivi samo Srbi, Inzko unazadio BiH

Čović: Nisu krivi samo Srbi, Inzko unazadio BiH
Dragan Čović / Vijesti.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, govoreći o nefunkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti posljednih dana, ...

... izjavio da je to dovoljan razlog da se aktivnosti i izvan parlamentarnih dvorana i dvorana izvršne vlasti mogu usmjeriti na pokušaj traženja rješenja za izlazak iz postojeće krize.

- Ali da promislimo možda i da ovo iskoristimo kao jednu šansu i da neke stvari ubrzanije riješimo - naveo je on.

Najavio je da će u tom duhu u narednom periodu biti mnogo razgovora s dužnosnicima međunarodnih institucija i domaćih zvaničnika, kako bi pokušali vidjeti "gdje su te dodirne točke da neke stvari unaprijedimo, da se ne vratimo potpuno unazad, ili da ne zaostanemo mjesec-dva dana, a da neko drugi donosi odluke pa da onda opet posvetimo godinu dana čišćenju problema koji će nastati u tom vremenu“.

Napomenuo je da je u ovoj sedmici trebala biti završena rasprava o budžetu institucija BiH, pa da i taj dio ostave iza sebe, ali je sada sve na još jednom čekanju.

- Obzirom da parlament neće zasjedati u osmom mjesecu, jasno je da u vrijeme kad smo trebali imati nacrte proračuna za 2022. godinu, mi ćemo tek raspravaljati i pitanje je kako u konačnici završiti priču o proračunu iz ove godine - naveo je Čović.

Dodao je da rasprave koje vode ovih dana, a koje se tiču vremena rata '91-95. godine i slične teme, u potpuno drugi plan stavljaju euroatlanski put BiH, te Izborni zakon "koji smo trebali uveliko privesti kraju i kroz bilateralne rasprave vezane za Sporazum o Mostaru koji je ostao nedovršen, a morat će se završiti, ali isto tako kroz djelovanje Interresorne radne skupine, koja treba puno drugih pitanja uraditi“.

Istaknuo je nastojanje HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora da, bez obzira na iskušenja, nastave tražiti rješenja kako da profunkcionira ovaj prostor, "kako se ne bi deslio da uđemo u puno ozbiljniju krizu, a naznake za takvu krizu čujemo svaki dan iz više cenatar moći“.

Čović je napomenuo da je danas imao nekoliko sastanaka i sa međunarodnim dužnosnicima i s dužnosnicima iz BiH, predsjednicima stranaka. Dodao je da će nastaviti to raditi, ocijenivši da su razgovori bili vrlo produktivni i da ih treba nastaviti.

- Možda je vrijeme osmog mjeseca pravo vrijeme da pojačamo intenzitet kako bi izbjegli mogućnost da ne funkcionira vlast. Nije problem kad neko kaže 'ja ne želim da radim', problem će biti mnogo veći kada imate institucije koje formalno sjede, a ne donose nikakve odluke. To je stanje u kojem se nalazimo u zadnje dvije godine - kazao je Čović.

Dodao je da bi se sada moralo pokušati neke stvari ubrzati.

- Mi smo se opredjelili, kao predstavnici HDZ-a BiH, da to radimo osobito na području Federacije, a onda da time vežemo i razinu Bosne i Hercegovine - zaključio je Čović.

Čović: Naša želja je da, čim se ispune uvjeti, OHR prestane djelovati

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu kazao kako očekuje da će suradnja s novim visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra.

- Naša želja je da Ured visokog predstavnika, čim se ispune uvjeti za to, prestane da djeluje, da vlast BiH preuzme odgovornost za naš posao. Zakonodavna vlast mora da donosi zakone kakvi god da jesu, po mehanizmima koji vrijede u BiH, izvršna takođe i tu nema šta da radi niko drugi. Prijatelji koji nam pomažu da se mi stabiliziramo, to je u redu. Ali što prije to uradimo, mi imamo svoju evropsku budućnost, u suprotnom, ostat ćemo tapkati u mjestu i narednih 10 godina, uz ove ili one visoke predstavnike i govorit ćemo da li nam se oni sviđaju ili ne sviđaju - kazao je Čović.

Dodao je kako bi volio da ti prijatelji koji dolaze iz vana, na sličan način razmišljaju, i kada donose određene odluke.

- Kad smo kod odluka visokih predstavnika, ja sam rekao 2005. godine, ne mogu ih komentirati, ali sam poželio da više nikada visoki predstavnik ne donese nijednu odluku u BiH. Toliko o toj odluci - kazao je Čović.         

Upitan u vezi s odlazećim visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kazao je da je on došao u BiH kao prijatelj, a "bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u BiH svojim djelovanjem zadnjih 12 godina“.

- Meni je žao što je to tako, ja sam mu to više puta privatno rekao - naveo je Čović.

On je na kraju istaknuo da očekuje da nam prijatelji iz međunarodne zajednice pomognu, "ali da mi moramo u konačnici donositi odluke“.

- Nijednu odluku nam ne treba niko nametnuti - istaknuo je Čović.

Čović: Pelješki most je izuzetan projekt koji povezuje, a ne razdvaja

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, govoreći o Pelješkom mostu, čijem spajanju je sinoć prisustvovao, kazao da je to za njega izuzetan projekt, prvo kao projekt, kao most koji povezuje, a ne razdvaja.   

Dodao je da nema nikakvih ograničenja da bilo koje plovilo uđe u Neumski zaljev, ako za to postoji potreba.

- S te strane svi trebamo biti sretni. Razumijem da smo mi politizirali, kao i oko svake druge teme u BiH, dugo vremena. Ali se nadam da je ovo projekat koji povezuje ljude i da nama u BiH može samo koristiti, a nikako odmagati - kazao je Čović.  

Po njegovim riječima, taj most će evidentno biti priveden svrsi, on je evropski projekat, „a mi hoćemo ka EU i morat ćemo razumjeti da se moramo dogovarati, kao što ćemo morati razumjeti da ćemo potpisane sporazume morati poštivati“.

- Ako je neko uime ove države potpisao sporazum oko granica na moru, onda moramo znati da je to urađeno, ko je to uradilo, kad je to uradio, kako je to uradio i dalje to poštivati - naveo je Čović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo