22°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

29.07.2021 / 08:41 Svijet - 2.500 skloništa uništeno

Poplavljeni izbjeglički kampovi Rohingya u Bangladešu

Poplavljeni izbjeglički kampovi Rohingya u Bangladešu
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Jake kiše pogodile su izbjegličke kampove Rohingya u južnom Bangladešu, uništivši njihova skloništa, a hiljade ljudi prisiljeno je da se sklone  u zajedničke smještaje ili kod rodbine.

Samo u 24 sata do srijede, više od 30 centimetara kiše palo je na kampove u četvrti Cox's Bazar s više od 800.000 Rohingya, izvijestila je agencija UN -a za izbjeglice (UNHCR). To je gotovo polovina prosječnih julskih kiša, dok se u idućih nekoliko dana očekuju jači pljuskovi, a sezona monsuna proteže se u sljedeća tri mjeseca.

“Situaciju dodatno pogoršava pandemija COVID-19. Trenutno postoji strogo nacionalno zaključavanje kao odgovor na sve veće slučajeve u cijeloj zemlji ”, navodi UNHCR.

UNHCR je izrazio žaljenje zbog smrti šest osoba u kampovima ove sedmice, pet u klizištu uzrokovanom kišama i  dok su jedno dijete odnijele poplavne vode.

Više od 12.000 izbjeglica pogođeno je jakim kišama, dok je oko 2.500 skloništa oštećeno ili uništeno. Više od 5.000 izbjeglica privremeno je premješteno u skloništa ili komunalne objekte drugih članova njihovih porodica, navodi se u saopćenju agencije, prenosi AFP.

 "Zbog neprestanih kiša u posljednja četiri dana, danas mi je kuća puna vode", kaže Khatija Begum, koja ima petero djece. Kaže da se boji da će joj se djeca utopiti i umrijeti u snu.

Ciklon, jake monsunske kiše, poplave, klizišta su redovne godišnje opasnosti i nevolje  u kampovima.

Više od 700.000 Rohingya  je u izbjegličkim kampovima u Bangladešu od augusta 2017., kada je vojska u većinski budističkom Mijanmaru započela progon muslimanske etničke grupe nakon napada pobunjenika. Progon  je uključivao silovanja, ubijanja i paljenje hiljada domova, a globalne grupe za ljudska prava i Ujedinjeni narodi nazvali su ga etničkim čišćenjem. Dok su Bangladeš i Mijanmar pokušali dogovoriti repatrijaciju, Rohingye se plaše da se vrate kućama u Mijanmaru.

Međunarodna organizacija za migracije kaže da je okrug Cox's Bazar, u kojem živi više od milion izbjeglica Rohingya, jedan od dijelova Bangladeša koji su najviše izloženi prirodnim katastrofama.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo