10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.07.2021 / 17:08 Ekonomija - EPBiH – općina Konjic

Dogovorene zajedničke aktivnosti za početak izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici

Dogovorene zajedničke aktivnosti za početak izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici

„Izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine Konjic i izražavamo bezrezervno opredjeljenje za realizaciju ovog projekta u skladu sa Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama“, kazao je Osman Ćatić, načelnik općine...

...tokom razgovora sa dr. sci. Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, ukazujući da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od strane investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje. Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi sa obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu).

„Stav općine Konjice je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od strane Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu“, naglasio je dr. sci. Salkić.

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1.juna 2020. i 14.juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo