8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

27.07.2021 / 17:01 Politika - Predsjednik SDS-a

Šarović: Ovo je poruka novom visokom predstavniku

Šarović: Ovo je poruka novom visokom predstavniku
Foto: Vijesti.ba

Nema uslova za normalan rad i normalno fukcionisanje institucija BiH a u narednom periodu vidjećemo u kojem pravcu će se ova situacija razvijati – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„U Parlamentu BiH je samo jedan dio našeg rada ali mi radimo sa građanima i u Banja Luci i širom Republike Srpske. Mi samo ne učestuvujemo u procesu donošenja odluka što je naš odgovor na ovu situaciju koju je stvorio Valentin Incko“ – pojasnio je Šarović.

On je kazao da je upravo Valentin Incko na svom samom odlasku prouzrokovao novu političku krizu čiji je kraj neizvjestan.

„Zakone bilo koje vrste, pa i one najteže koje će nas možda i dijeliti, može da donosi samo Parlament BiH i drugi parlamenti. Nedopustivo je da 26 godina od završetka rata jedan tako osjetljiv zakon nameće visoki predstavnik koji odlazi bez podrške građana“.

Šarović pojašnjava da ako je pritisak međunarodne zajednice bio jak 2000-ih godina kada su zakone nametali Visoki predstavnici, to danas nije slučaj.

„To je poruka i novom Visokom predstavniku, da su prostor za rad i saradnju veoma skučeni sve dok se djeluje u ambijentu nametanja zakona od strane OHR-a. To više nikada ne može da se desi u Republici Srpskoj“ – istakao je predsjednik SDS-a.

Šarović je naglasio da sve što je juče dogovoreno urađeno je u interesu onih koji su nas birali iz Republike Srpske.

„Juče smo tri sata razgovarali, oko mnogih stvari se nismo složili i imali smo potpuno suprotna mišljenja. Ali ipak oko par stvari smo se dogovorili a to su: nenametanje odluka od strane OHR-a i što manja uloga Visokog predstavnika u procesima donošenja odluka. I dalje postoji opravdana bojazan hoće li predstavnici vlasti ostati dosljedni u svemu ovome, ali smo pokazali da hoćemo da budemo dio nečega što treba da bude opšti interes“ – zaključio je Šarović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo