4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

24.07.2021 / 20:48 Kultura - Prikazano 26 filmova

Zatvoren 13. OFF Sarajevo, proglašeni najbolji filmovi

Zatvoren 13. OFF Sarajevo, proglašeni najbolji filmovi
Foto: FENA
Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, večeras je u Pozorištu mladih u Sarajevu zatvoren 13. Omladinski Film Festival Sarajevo.

Na festivalu je prikazano 26 filmova, od čega je 15 imalo svjetsku premijeru, a pet filmova regionalnu premijeru.

Članovi žirija su bili Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović.

Najbolji kratki film festivala koji dolazi iz selekcije Wolf Competition je “Fish out of Water”, rediteljice Adriane Mrnjavac.

Najbolji film u selekciji OFF Generacija je danski film “Cros Your Heart” reditelja Nikolaj Storgaarda.

Posebno priznanje žirija, odnosno “special mention” dobio je slovenski film “Maks”, reditelja Martins Drakslera.

Večerašnjoj ceremoniji zatvaranja prisustvovali su reditelji filmova iz selekcija Wolf Competition i OFF Generacija, članovi žirija te gosti festivala.

- Sjajnih 26 filmova smo gledali. Žiri, publika, autori, naši gosti i naš tim su disali kao jedno. OFF je još jednom pokazao zašto je to Festival koji znači ovom gradu. I pored svih pritisaka, napada i pokušaja da OFF nestane, mi imamo energije i imat ćemo da ovakav Festival izvedemo tamo gdje treba - izjavio je direktor Festivala Kenan Musić.

Tokom četiri dana trajanja Festivala, vladala je velika zainteresovanost za selekciju kratkog filma, a najaatraktivnija i najposjećenija je bila lokacija Open Air Gimnazijska, saopćeno je iz direkcije Festivala.

OFF će u ovoj godini predstaviti još dva događaja u augustu i oktobru.

Ovogodišnji Festival se održavao pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS, Grada Sarajeva i Općine Centar.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo