3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

24.07.2021 / 20:00 Ostali sportovi - 455. skokovi sa Starog mosta

Listo: Skokovi sa Starog mosta su pravi praznik i događaj godine

Listo: Skokovi sa Starog mosta su pravi praznik i događaj godine
Lorens Listo / Arhiv
Skokovi sa Starog mosta, simbola Mostara, najstarija sportsko-turistička manifestacija u Bosni i Hercegovini, ovog ljeta bilježi 455. etapu.

Po prvi put kao specijalni partner pojavljuje se Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine što ovoj manifestaciji daje još jednu povisilicu i podiže joj ugled.

Organizator Klub skakača u vodu „Mostari“ ovog puta je obogatio centralni sadržaj sa tamičenjem na šlaufima, tavla turnirom, preplivavanjem Neretve i Juniors kupom, tako da će domaći i strani turisti te građani Mostara imati prilike birati neke od ovih takmičenja. Organizatori su zadovoljni odzivom  skakača iz cijelog regiona.

Predsjednik kluba Lorens Listo, najuspješniji skakač u disciplini skokova na glavu,  u istoriji skokova sa Starog mosta, u tom pogledu izražava zadovoljstvo:

- Kao i svake godine i sada se prijavilo pedesetak skakača u obje discipline. Zanimljivo je da se skoro podjednak boroj prijavio za obje discipline.  Još uvijek nemamo zvaničnu potvrdu četiri najavljena skakača sa Kosova, koji do sada nisu nikad skakali sa Starog mosta. Tradicionalno nam dolaze skakači iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, zatim iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, a među njima se nalaze skakači koji ovdje nastupaju preko dvadeset godina.

Kako se osjećate u ulozi predsjednika pred prvi ispit ?

- Svjestan sam da ta funkcija obavezuje na veliku odgovornost jer su naši skokovi stekli visoki rejting ne samo u regionu nego i u svijetu, što se potvrđuje redovnim nastupom takmičara u okviru figurativnih skokova u organizaciji Red Bula. Učiniću maksimalan napor da opravdam moj  prvi debi na ovoj funkciji. Poduzeli smo sve mjere u slučaju povreda skakača jer se one često. Mi smo jedan kolektiv koji zajednički diše i svi zdušno učestvujemo u organizaciji. Za sve nas su skokovi pravi praznik i događaj godine, tako da nam ništa nije teško.

Najavljeni su još neki sadržaji kojima se ova sportsko-turistička manifestacija polako sadržajno obogaćuje.

- Ove godine smo vratil neka takmičenja a neke smo uveli kako bi što više poboljšali sadržaje. Šlaufijada je tradiconalno takmičenje, kao i takmičenje mladih  sa manjih  skakonica. Međutim,  uveli smo preplivavanje Neretve i time otvorili prostor mladim da se takmiče plivanjem od jedne do druge obale. U tu svrhu uključili smo Fakultet za fizičku kulturu Univerziteta „Džemal Bijedić“ i studenti sa ovog fakulteta će mjeriti vrijeme kao i ostale parametre tako da će nam mnogo pomoći, kazao je Lorens Listo, predsjednik Kluba skakača u vodu „Mostari“, čijim izborom  je došlo do smjene generacija i time se pružila mladim  da nastave tradiciju  održavanja ove manifestacije.

Skokovi će se održati u nedjelju 25. 07.2021. godine u 16 sati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo