3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.07.2021 / 18:45 BiH - Suad Kurtćehajić

Kazniti Dodika kao personifikaciju negiranja genocida

Kazniti Dodika kao personifikaciju negiranja genocida
Suad Kurtćehajić / Vijesti.ba
Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”, akademik Suad Kurtćehajić izrazio je zahvalnost visokom predstavniku Valentinu Inzku povodom nametanja dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ...

... kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida uz molbu da ovu veliku stvar koji je učinio za budućnost Bosne i Hercegovine ne ostavi nedovršenom.

Kurtćehajić pita istovremeno "kako će se bilo ko kazniti ko negira genocid ako se ne kazni Milorad Dodik kao personifikacija negiranja genocida, koji se po njegovom mišljenju nije desio".

- Pokušaj Dodika da peticijom uvuče srpski narod u Bosni i Hercegovini da se zajedno sa njim suprostavi Inzkovoj odluci o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, uvlači srpski narod u kolektivnu odgovornost što za posljedicu može imati ubrzano ukidanje Republike Srpske od međunarodne zajednice - smatra predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti.

Ocjenjuje dalje da je najavom disolucije BiH Dodik duboko prešao crvenu liniju, jer je to čin koji je ozbiljna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini i potpada pod tek usvojene odredbe Inzkovog zakona koje su odmah stupile na snagu, a za koje je za dužnosnike, ili odgovorne osobe, ili zaposlenike u instituciji vlasti predviđena minimalna kazna od tri godine zatvora.

U tom kontekstu, stava je da Inzko, najprije, treba donijeti odluku o trajnom suspendovanju Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

- Ako to uradi njegova odluka o zabrani negiranja genocida će biti kompletna i sebi će obezbijediti pozitivno mjesto u historiji BiH. Bez suspendovanja Dodika, a nakon toga i njegovog krivičnog procesuiranja zbog negiranja genocida, bojim se da bi Inzkova odluka o nametanju zakona o negiranju genocida mogla biti mrtvo slovo na papiru i ismijana, a protagonisti urušavanja BiH ojačani u svom nastojanju da je uruše - upozorava Kurtćehajić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo