0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

24.07.2021 / 13:53 Politika - Zabrana negiranja genocida

Nakon 'otcjepljenja' i peticije: Dodik sada traži povlačenje odluke

Nakon 'otcjepljenja' i peticije: Dodik sada traži povlačenje odluke
Foto: NN

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da se BiH može vratiti u pređašnje stanje samo ako se povuče nelegitimna odluka o dopuni Krivičnog zakona koju je nametnuo Valentin Inzko, a koja je dovela u pitanje opstanak BiH.

Dodik je naglasio da je za ovu odluku Inzka opštepoznato da ne postoji podrška ni u međunarodnoj zajednici na šta upućuje i posljednje zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

"BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagovali smo samo zbog pritisaka i prijetnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Inzka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. E, to neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigdje u Evropi, samo u BiH", istakao je Dodik.

Upitan da prokomentariše koje su naredne reakcije na ovu nametnutu odluku, Dodik je poručio da svi moraju da shvate da će sve naredne reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo