16°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

23.07.2021 / 22:16 Svijet - Iranski vrhovni vođa

Khamenei: Narod ne treba kriviti za proteste

Khamenei: Narod ne treba kriviti za proteste
Ajatolah Ali Khamenei / Vijesti.ba
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei  izjavio je u petak da se narod ne može okriviti što protestuje zbog nestašica vode i pozvao je zvaničnike da se bave krizom nastalom zbog vodosnabdijevanja.

Građani su izlazili na ulice duže od sedmice kako bi iskazali bijes zbog nestašica vode, koje su se podudarile s najtežom iranskom sušom posljednjih decenija, dok je ekonomija  pod teretom američkih sankcija i epidemijom COVID-19.

Tokom noći nemiri su se proširili od naftom blogate jugozapadne pokrajine do grada Aligudarza gdje je jedan mladić ubijen i sedmero je ranjeno, saopćio je policijski zvaničnik, optužujući „kontrarevolucionare“ za nasilje.

-  Narod je iskazao svoje nezadovoljstvo, ali mi uistinu ne možemo kriviti narod jer pitanje vodosnabdijevanja nije beznačajno, posebno u vreloj klimi Khuzestana – navodi državna televizija njegove Khameneijeve riječi.    

- Sada, hvala Bogu, razne agencije, vladine i nevladine, rade na rješenju krize (s vodosnabdijevanjem), i trebale bi najozbiljnije nastaviti s tim naporima - kazao je Khamenei, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo