17°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

23.07.2021 / 20:27 BiH - Zabrana negiranja genocida

Moskva: Odluka Inzka otvoreni napad na suverenitet BiH

Moskva: Odluka Inzka otvoreni napad na suverenitet BiH
Marija Zaharova / Vijesti.ba
Ruska Federacija duboko je uznemirena grubim i neprihvatljim miješanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u unutrašnja pitanja BiH, istakla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), takozvanu odluku Incka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminiše "poricanje" zločina određenih kategorija, doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći njenih vlasti.

Zaharova je rekla da ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

Ona je dodala da Inckove protivzakonite radnje protivrječe njegovom dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika.

"'Odluka' visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice. Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao", istakla je Zaharova.

Ona je istakla da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina.

Zaharova je ocijenila da Inckova odluka nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći iz Dejtonskog sporazuma i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor PIK-a da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane.

"Bez presedana je takva neodgovorna samovoljna djelatnost Incka koji, ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje", navela je Zaharova.

Ona žali što Incko nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo