°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.07.2021 / 20:21 BiH - Građanski demokratski forum

Odluka protiv negiranja genocida u BiH razumna, opravdana i potrebna

Odluka protiv negiranja genocida u BiH razumna, opravdana i potrebna
Valentin Inzko / Vijesti.ba
"Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko učinio je ono što je odavno trebalo da bude razumna pravna mjera u demokratskom društvu, nametnuo je zakon o zabrani negiranja genocida, o kome institucije u toj državi nisu mogle da se dogovore.

Incko je razložno uočio da u Bosni i Hercegovini jača nacionalistički govor mržnje, koji se manifestuje kroz negiranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, pa čak i kada su za te zločine već donijete pravosnažne presude domaćih i međunarodnih sudova. Činjenica da se ovakvi zločini negiraju i da nije bilo saglasnosti da se anticivilizacijsko ponašanje sankcioniše, jedan je od dokaza nefunkcionalnosti i prevaziđenosti podjele države BiH na entitetske strukture u kojima se na događaje iz bliže prošlosti i dalje gleda sa pozicija nacionalizma, revanšizma i isključivosti.

Građanski demokratski forum, pozdravlja odluku Valentina Incka, jer je ona podrška istini, humanosti i dobrosusjedstvu, a zasnovana je na činjenicama i pravosnažnim presudama. GDF osuđuje reakciju Milorada Dodika i uvrede na račun visokog predstavnika, jer Dodik time ne doprinosi interesima srpskog naroda u BiH, već potvrđuje da su Srbi posljednjih nekoliko decenija imali loše rukovodstvo koje i njih i sve susjedne narode guralo u ratne sukobe, nesreću i smrt. Ako sadašnji lider bosanskih Srba želi da nastavi ono što su započeli Karadžić i Mladić, on doprinosi nastavku tragedije i za Srbe i za ostale narode, ne samo u BiH, već u cijelom regionu.

GDF smatra da je humana i etička odluka Visokog predstavnika težak udarac i Vučićevoj ratnohuškačkoj politici tzv. srpskog svijeta koja je zasnovana na negiranju prethodnih zločina, kako bi se naše društvo spremalo za nove. Sramotna i neuka reakcija nominalne premijerke Srbije, svjedoči o pravim revanšističkim namjerama koje Vučićev režim ima prema regionu.  Razum nalaže da se negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca mora spriječiti u svakom društvu, pa i u Srbiji gdje ovakvih pojava ima svakodnevno", navodi se u saopćenju Zorana Vuletića, predsjednika GDF.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo