8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.07.2021 / 13:50 BiH - Reakcije

Kavazović o odluci Inzka: Bitan i hrabar korak

Kavazović o odluci Inzka: Bitan i hrabar korak
Foto: Vijesti.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka (Inzka) kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju reisu-l-uleme se kaže kako je ovo "dugo očekivana odluka za koju smo se svi nadali da će je donijeti domaća državna zakonodavna tijela".

- Nažalost, godinama nakon rata i nakon utvrđenih činjenica pred domaćim i međunarodnim sudovima, ne samo da u nekim krugovima nije došlo do suočavanja sa prošlošću, nego se negiranje genocida i drugih sistematskih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca u posljednje vrijeme samo intenziviralo.

Konkretan korak

Zato je ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja sa prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja. Ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbjegli svjetovnoj pravdi - kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

Zaustaviti negiranje genocida

Dodaje se kako je ovo jedinstvena prilika da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca, te prilika da svi krenemo naprijed, odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podjela i zločina.

- Ovo je jedina ispravna odluka i tračak nade za svjetliju budućnost ovih prostora u kojoj neće biti mjesta za zločinačke ideologije i nositelje mržnje i razdora među narodima, nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude - navedeno je u saopćenju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo