5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

23.07.2021 / 12:08 BiH - Nakon odluke Inzka

Tužilaštvo najavilo predmete zbog negiranja genocida, Dodik odmah počinio djelo

Tužilaštvo najavilo predmete zbog negiranja genocida, Dodik odmah počinio djelo

U okviru predmeta pratit će se se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH, Nj.E. Valentin Inzko, donio dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Krivičnog zakona.
Prikupljanje materijala vršit će se u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja.

Odluka kojom je Valentin Incko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pokazuje da je on tipični srbomrzac i odmah kažem da Srpska to odbacuje - rekao je danas Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srbi ovo nikada neće da prihvate. Ovo je posljednji ekser u kovčegu BiH i BiH ne može da poslije ovoga da funkcioniše - rekao je Dodik. Ponovio je da nema dijaloga u BiH.

- Genocid se nije desio - naglasio je Dodik


(Vijesti.ba)

Izdvajamo