27°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.07.2021 / 13:17 Svijet - Nove zgrade narušile ljepotu dokova

Liverpool uklonjen sa liste svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Liverpool uklonjen sa liste svjetske kulturne baštine UNESCO-a
Arhiv / Vijesti.ba
Engleski grad Liverpool uklonjen je s  liste UNESCO-a  svjetske baštine jučer jer su nove zgrade narušile ljepotu viktorijanskih dokova koji su se savršeno uklapali u izgled grada, što ga čini tek trećim mjestom koje je uklonjeno s ovog prestižnog popisa.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) stavila je Liverpool 2004. godine na listu svjetske kulturne baštine, pridruživši ga tako znamenitostima poput Kineskog zida, Tadž Mahala i Kosog tornja u Pizi.

Nakon glasanja koje su proveli članovi kineskog Odbora za svjetsku baštinu, UNESCO je zaključio da nove zgrade u Liverpoolu narušavaju gradsku "autentičnost i integritet".

Liverpool koji je i rodni grad Beatlesa stavljen je na popis svjetske kulturne baštine kao priznanje za njegovu ulogu kao jedne od najvažnijih svjetskih luka tokom 18. i 19. stoljeća ali i zbog njegove arhitekture.

Joanne Anderson, gradonačelnica Liverpoola, rekla je da je odluka o uklanjanju grada s popisa "neshvatljiva" jer dolazi deset godina nakon posljednjeg posjeta UNESCO-ovih dužnosnika. Anderson je rekla da se nada žalbi na odluku.

Jedina druga mjesta koja su prethodno skinuta sa liste su utočište za divlje životinje u Omanu 2007. godine nakon krivolova i gubitka staništa te dolina Dresdenske Labe u Njemačkoj 2009. godine kada je izgrađen most sa četiri trake preko rijeke.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo