3°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

22.07.2021 / 11:23 BiH - Kisić i Popov

Izvještaj o Srebrenici namješten, komisija lažirala rezultate

Izvještaj o Srebrenici namješten, komisija lažirala rezultate
Potočari / Vijesti.ba
Ocjene iznesene u izvještaju o Srebrenici koji je sačinila komisija koju je formirala Vlada RS suprotne su odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu i nizu presuda Haškog tribunala, kažu aktivisti za ljudska prava u Srbiji.

Helsinški odbor: Izvještaj suprotan presudama Haškog tribunala
 
Izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić podsjeća da se Izvještaj nezavisne komisije iz 2004., koja je formirana na osnovu odluke Skupštine RS, poziva na odluke Haškog tribunala u kojima se konstatuje da je u Srebrenici bio genocid.

Komisija je, naime, preuzela historijski kontekst i činjenično stanje sadržano u presudi protiv Radislava Krstića. I sam Milorad Dodik je 2007. godine kao premijer RS izjavio da on savršeno dobro zna da je u Srebrenici bio genocid - kaže Kisić za Euronews Srbija.

Podsjeća da postoje odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, kao i niz presuda Haškog tribunala, među kojima su i presude Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću u kojima je dokazan genocid.

Negiranje ovih presuda predstavlja rušenje principa Ujedinjenih nacija uspostavljanih od Drugog svjetskog rata i usvajanja Konvencije UN o genocidu do prakse Haškog tribunala - potcrtava Kisić.

Popov: Najvjerovatnije je riječ o namještenom izvještaju

Sličan stav zastupa i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, koji također podsjeća na izvještaj usvojen 2004. godine.

- Imamo jedan izvještaj koji je usvojila Vlada RS 2004. i tamo je utvrđeno ono što je i zvanična varijanta onoga šta se desilo u Srebrenici.
 
Sudeći po konstatacijama ove komisije koju je angažovala Vlada RS, najvjerovatnije je riječ o namještenom izvještaju koji je trebalo da posluži u svrhu da se negira da je bilo genocida i da se otprilike izjednače srpske i bošnjačke žrtve. To je izvještaj za upotrebu ovog trenutka, ove vlade i ove vladajuće garniture RS - kaže Popov za Euronews Srbija.

Činjenicu da je na čelu Komisije ekspert iz Izraela vidi kao pokriće koje bi izvještaju dalo veću vjerodostojsnost.

- Niko ne bi smio da spori srpske žrtve na tom prostoru i svakako da svi oni koji su odgovorni za to treba da odgovaraju. Međutim, negirati genocid koji se desio u Srebrenici i na taj način lažirati rezultate očigledno pokazuje da je ta komisija instrumentalizovana i da je njen nalaz trebalo da posluži u određene političke svrhe - dodaje Popov.

(Vijesti.ba / Euronews.rs)

Izdvajamo