20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

22.07.2021 / 08:32 Svijet - Tokio

Razriješen direktor ceremonije otvaranja OI zbog antisemitskih šala

Razriješen direktor ceremonije otvaranja OI zbog antisemitskih šala
Foto: AP / Vijesti.ba
Organizacijsko tijelo Olimpijskih igara u Tokiju razriješilo je u četvrtak Kentara Kobayashija s pozicije direktora tima koji je režirao ceremonije otvaranja i zatvaranja igara zbog iznošenja antisemitskih šala u prošlosti.

Odluka donesena dan prije ceremonije otvaranja posljednji je u nizu udaraca za organizacijski odbor Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju, koji će se održati pod neviđenim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, izvještava japanska novinska agencija Kyodo.

Kentaro Kobayashi, bivši komičar, otpušten je nakon što zbog šale o holokaustu koju je izrekao u u humorističkoj emisiji 1998. godine gdje se šali kao odgovor na prijedlog: "Igrajmo holokaust".

Seiko Hashimoto, predsjednica Organizacionog komiteta OI rekla je na konferenciji za novinare da je na njenu "odgovornost" što organizacija nije provela dovoljne provjere prošlosti direktora Kobayashija i izvinila se zbog najnovijeg skandala.

"Preispitujemo cijelu (ceremoniju) i brzo raspravljamo o tome kako je održati. Željeli bismo donijeti zaključak što je prije moguće. Ceremonija otvaranja je sutra, pa ćemo se pripremiti za nju kako bismo stekli razumijevanje (svih) održavanjem ceremonije", rekla je Hashimoto.

Bivši komičar, 48-godišnji Kobayashi,  objavio je izjavu u kojoj se izvinjava zbog onoga što je rekao u videu iz 1998. godine, rekavši da je "krajnje nepromišljen".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo