24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

21.07.2021 / 08:00 Regija - Član EP

Picula: Destruktivne poruke Vulina i Vučića

Picula: Destruktivne poruke Vulina i Vučića
Foto: Arhiv

Član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula kazao je da Srbija, ukoliko želi pristup EU, mora njegovati evropske vrijednosti

... te dodao za Gradski portal da obraćanje Aleksandra Vulina oličava svu nedemokratičnost političkog ambijenta u Srbiji.

Ovo je reakcija na zapaljivi govor ministra policije Srbije Aleksandra Vulina, u kojem se kaže da je ,,zadatak ove generacije političara stvaranje ‘srpskog sveta’ i daobjedini Srbe gde god oni budu živeli”.

“Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin poznat je po svojim programirano provokativnim istupima, pa je tako i povodom obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista ostao dosljedan sebi. Naime, posebno se istaknula njegova konstatacija kako je u Srbiji pred ovom generacijom političara zadatak stvaranja ,,srpskog sveta” i ujedinjavanja Srba, gdje god oni živjeli. Uz to, dodao je da će to biti moguće ostvariti samo ako Srbija bude uspješna, odnosno ako se nastavi politika predsjednika Aleksandra Vučića. U svom govoru je mnogo puta evocirao upravo predsjednika Vučića, pokazujući, osim političke, i osobnu snishodljivost, što bi u jednom korektnom političkom i demokratskom ambijentu bilo potpuno nedopustivo. Nadalje, kada je riječ o ambiciji Srbije da postane punopravna članica Europske unije, tada srpski dužnosnici moraju biti svjesni da su ovakve, najblaže rečeno, agresivne izjave, u najmanju ruku toksične i kontraproduktivne. Ako Srbija želi pristupiti Uniji, mora naći način da ukloni sve ono što nije u skladu s europskim vrijednostima suradnje i dobrosusjedstva. Ovakav tip izleta u javni prostor nije primjeren ni ovom ionako teškom razdoblju u kojem se sve članice nose s velikim zdravstvenim i gospodarskim problemima, niti u prostoru koji je još uvijek opterećen različitim otvorenim pitanjima koja su u nedavnoj prošlosti eskalirala u konflikte”, kaže za Gradski portal Picula.

Osim što su spomenute formulacije ministra Vulina i predsjednika Vučića destruktivne, one udaljavaju Srbiju od onoga čemu teži od trenutka kandidiranja za članstvo u Europskoj uniji, sad već gotovo davne 2014. godine, rekao je Picula.

“Jednostranost i revizionizam prisutni su i u nekim drugim državama - poput Mađarske i Poljske, koje su već članice Europske unije i kojima se EU mora, ipak, prioritetnije baviti, budući da su već stekle status za koji se Srbija natječe. Također, ne smijemo zaboraviti ni ozbiljan napredak Crne Gore na eurointegracijskom putu, budući da je ona nakon stjecanja nezavisnosti prionula ozbiljnom poslu, te je do danas ispunila cijeli niz preduvjeta za pristupanje EU. Smatram da bi se u mnogim aspektima baš Srbija mogla ugledati na Crnu Goru i uvidjeti koliko se toga može učiniti proaktivnim i kooperativnim pristupom. Zasigurno, agresivne i nedolične izjave čelnika države koja želi steći svoju poziciju u Europskoj uniji,a još ima dalek put za prijeći kako bi se prilagodila europskim tekovinama, zasigurno ne predstavljaju dobar primjer niti dokazuju ispravnost smjera kojim Srbija ide. Dakle, smatram da srbijansko vođstvo treba i nekoliko puta odvagnuti ono što plasira u javni prostor kako to ne bi izazvalo negativne reakcije europskog čelništva. A to naposljetku neće ići u korist usporenoj politici proširenja EU na zapadni Balkan”, zaključuje Picula.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je za televiziju N1 da se Srbima izvan granica Srbije rade na realizaciji ideje ,,srpskog sveta”. On je kazao da, pored Srba u BiH i Crnoj Gori, “srpski svet” podrazumijeva i Srbe iz Sjeverne Makedonije.

(PortalAnalitika.me)

Izdvajamo