8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

20.07.2021 / 11:56 BiH - Saradnja sa USAID-om

Agencija za javne nabavke dobija novi sistem, slijedi veća transparentnost

Agencija za javne nabavke dobija novi sistem, slijedi veća transparentnost
Foto: Fena / Vijesti.ba
Novi informacijski sistem za centralizovane javne nabavke sa modulom za efikasan monitoring javnih nabavki i bazom potvrda o realizovanim ugovorima ponuđača uskoro će biti dostupan Agenciji za javne nabavke BiH.

Ovo će biti rezultat Memoranduma o razumijevanju potpisanog između v.d. direktora Misije USAID-a u BiH Roberta Lopeza i direktora Agencije za javne nabavke BiH Tarika Rahića.

- Kroz digitalizaciju, putem USAID-ovog projekata E-uprave, radit ćemo na razvoju informacione i komunikacijske tehnologije za centralizirane javne nabavke i podržat ćemo četiri kantonalne vlasti , Sarajevski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Bosanskopodrinjski kanton u uspostavljanju centralnih nabavnih organa - rekao je Lopez.

Također, uspostavit će se i novi modul za pregled izvršenih ugovora dobavljača kroz bazu potvrda o izvršenim ugovorima. To će po prvi put omogućiti transparentnost i dosljednost u prethodno izvršenim ugovorima kao značajan segment postupka kvalifikacije.

- USAID-ov projekat E-uprave sarađuje sa Transparency Internationalom na osnaživanju odabranih organizacija civilnog društva u BiH da aktivno vrše monitoring postupaka javnih nabavki. Kroz obuku i trening, predstavnici odabranih organizacija civilnog društva sudjelovat će u novom modulu za efikasnije uključivanje građanskih nadzornika za praćenje postupaka javnih nabavki - dodao je Lopez.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Tarik Rahić izjavio je da će „informacijski sistem za centralizirane javne nabavke predstavljati značajan iskorak u oblasti javnih nabavki u BiH i radu centralnih nabavnih organa“.

Dodatno, Direktiva 2014/24/EU o javnim nabavkama zahtijeva korištenje elektronskog sistema komunikacije u procedurama centralizovanih javnih nabavki, a koje provode centralni nabavni organi.

- Očekujemo da će uskoro veći broj administrativnih nivoa pristupiti uspostavi centralnih nabavnih tijela s ciljem povećanja administrativne efikasnost, stručnosti te, u konačnici, uštede vremena i javnog novca, pri čemu će im biti dostupan informacijski sistem za provođenje centralizovanih javnih nabavki - rekao je Rahić, saopćeno je iz USAID-a u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo