4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.07.2021 / 16:06 BiH - Načelnik Srebrenice

Grujičić o banerima: Postavljeni mimo protokola

Grujičić o banerima: Postavljeni mimo protokola
Foto: Vijesti.ba
Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je donio naredbu o uklanjanju banera na području Opštine na kojima je napisana čestitka uoči predstojećeg Kurban Bajrama, 20. jula.

„To su čestitke koje su postavljene mimo protokola i mimo svih pravila koja su do sada važila. Opština Srebrenica vodi računa svake godine o svim praznicima i imamo banere koje redovno postavljamo pred praznike. Ovo je bila zloupotreba od određene grupe, ne znam ni koje postavio te banere koji nisu opštinski, na mjestu gdje mi postavljamo banere“, izjavio je Grujičić za RSE.

Damir Peštalić, glavni imam u Srebrenici izjavio je za RSE da su zvanični baneri, koji su do sada postavljani sa čestitkom za Bajram, dotrajali, te da je Islamska zajednica u Srebrenici smatrala da treba postaviti nove.

„Mi smo to uradili i vatrogasci koji svake godine, za svaki vjerski praznik postavljaju te banere, jutros su postavili naše na tri lokacije u gradu, ali taj baner se nije svidio načelniku Opštine i naredio je da se uklone. Smatramo da je to provokacija“, kazao je Peštalić.

Srebrenički imam je najavio da će banere postaviti u dvorištu gradske džamije u Srebrenici.

Adem Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Opštini Srebrenica, ističe da je došlo do nesporazuma.

„Bilo je dogovoreno da se postave stari baneri, ali nakon što su postavljeni novi, načelnik je reagovao. Nadam se da će problem biti riješen i da će stari baneri biti postavljeni do večeras, na lokacijama gdje se uviejk postavljaju“, kazao je Mehmedović.

Još jedan baner sa bajramskom čestitkom je postavljen na privatnim kućama mještana u Potočarima, nekoliko kilometara od Srebrenice. Mještani kažu za RSE da neće dozvoliti njegovo uklanjanje.

„Ovaj baner smo mi postavili i nećemo dozvoliti da ga bilo ko ukloni, ni po koju cijenu“, kazao je Besim Tuljković, vlasnik restorana u Potočarima, na čijoj kući je baner i postavljen.

Na području Opštine Srebrenica svake godine se postavljaju tri banera na kojima se čestitaju vjerski praznici.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo