5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

19.07.2021 / 14:41 Svijet - Palestinsko predsjedništvo

Bennettove izjave potiču vjerski sukob

Bennettove izjave potiču vjerski sukob
Naftali Bennett / Vijesti.ba
Palestinsko predsjedništvo osudilo je izjave izraelskog premijera Naftalija Bennetta u vezi s džamijom Al-Aksa, rekavši da one “podstiču opasan vjerski sukob”.

Ranije u nedjelju Bennett je savjetovao izraelske doseljenike da nastave s upadima u Al-Aksu na “organiziran i siguran” način, i to na kraju sjednice o procjeni sigurnosti, koja je održana nakon što je gotovo 1.200 doseljenika upalo u džamiju, pod zaštitom izraelske policije.

Doseljenici su prije toga upali u Musallu al-Kibli u kompleksu džamije Al-Aksa te napali Palestince koji čuvaju džamiju, poznate kao ”murabitun”.

U saopćenju Palestinskog predsjedništva se navodi da je “ovakva Bennettova izjava eskalacija koja podstiče opasan vjerski sukob”, prenosi Al Jazeera.

U saopćenju se dodaje da izraelska vlada snosi odgovornost za tu eskalaciju, smatrajući da se time opstruiraju međunarodni napori, pogotovo što ovakva provokacija dolazi uoči obilježavanja Kurban bajrama.

Palestinsko predsjedništvo je pozvalo na očuvanje historijskog statusa u Haram al-Sharifu, smatrajući da ove izjave predstavljaju prkošenje međunarodnoj zajednici.

Izvršni komitet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Bennettove izjave vidi kao opasnu eskalaciju i poziv na provođenje organiziranog državnog terorizma pod zaštitom okupacijskih snaga.

Komitet smatra da okupatorska vlada snosi odgovornost za posljedice tog sukoba na sigurnost i stabilnost regije Bliskog Istoka.

Također je uputio poziv međunarodnoj zajednici da hitno poduzme mjere za zaštitu svetih mjesta i zaustavi izraelsko rasističko ponašanje i stalna kršenja prava.

Nakon učestalih poziva ekstremističkih izraelskih grupa, oko 1.200 doseljenika je upalo u nedjelju u džamiju Al-Aksa iz pravca Marokanskih vrata, gdje su provokativno obišli džamijsko dvorište i izveli vjerske rituale nasuprot Kupole na stijeni.

Ovi pozivi na upad u džamiju dolaze povodom obilježavanja praznika Tisha B'Av, što je dan posta i žalosti među Jevrejima zbog uništavanja Solomonovog hrama, za koji tvrde da je džamija Al-Aksa sagrađena na njegovim ruševinama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo