°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

19.07.2021 / 11:37 Politika - Reakcije

Osmanović: 'Srpski svet' je nacistička ideja

Osmanović: 'Srpski svet' je nacistička ideja
Foto: Vijesti.ba

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svetu“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala, i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković su aktivno učestvovali u političkim procesima iz 90-ih goidna, koji su doveli do krvavih ratova i zločina u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić nas je prije par godina uvjeravao da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Po njegovim riječima, „srpski svet“ je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja odgovara nacističkoj ideji lebensrauma tj. „životnog prostora“.

-Ideja o „ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu“ pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska deja o ujedinjenju svih Srba presuđena je u Hagu, ali će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude pobijedjena na terenu, navodi Osmanović.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo