6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

19.07.2021 / 11:15 Politika - Reakcije

Turković: Očekujem od Vučića da se ogradi od Vulinovih izjava

Turković: Očekujem od Vučića da se ogradi od Vulinovih izjava
Foto: Vijesti.ba

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera turković očekujem da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

-Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji - poručila je Turković putem Facebooka.

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

- Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.
Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira - kaže Turković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo