3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

18.07.2021 / 20:36 Regija - Politički analitičar

Janjić: Ako se kažnjavaju zbog Rezolucije o Srebrenici, to je fašizam

Janjić: Ako se kažnjavaju zbog Rezolucije o Srebrenici, to je fašizam

Iako ovdje živim i znam sve slabosti ove vlasti, ne mogu da vjerujem da su došli dotle da instrumentalizuju fašizam, to im u Srbiji neće proći. 

Jer, ovo je fašizam, ako neko može na granici iz partijsko-političkih razloga ili bilo kojih da bude maltretiran, a pogotovo zato što je učestvovao u osudi genocida – kazao je Dušan Janjić.

Crna Gora bi morala, ako drži do svog parlamenta, pokrenuti pitanje zašto su njeni poslanici nedavno zadržavani na granicama sa Srbijom, i da u tome traži asistenciju međunarodnih vlasti. Teško mi je da povjerujem da bi razlog mogao biti njihovo glasanje za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer to bi bio fašizam – kaže za Pobjedu Dušan Janjić, politički analitičar.

Nedavno je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković doživjela maltretiranje na aerodromu u Beogradu, gdje su je i na ulasku i na izlasku iz Srbije više sati zadržali i pretresali. Poslanice Ure Božena Jelušić i Suada Zoronjić u četiri navrata su zadržavane na graničnim prelazima sa Srbijom kada su išle u Srebrenicu na obilježavanje 26. godišnjice genocida. Do sada nijesu saopšteni stvarni razlozi zadržavanja poslanika.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Iako su Vuksanović-Stanković, Jelušić i Zoronjić glasale za Rezoluciju, Janjić kaže da ne vjeruje da je u pitanju pretvaranje Vulinove najave u politiku kažnjavanja, ali upozorava da ovakvi slučajevi ne smiju ostati neistraženi.

- Nema spora o tome da se vodi neprimjerena kampanja iz Srbije prema Crnoj Gori i upravo zbog takve atmosfere ovaj događaj mora biti istražen, jer ovakvi slučajevi su okidači. Nikad se ne završe na ovoj priči, izazovu seriju drugih događanja, a mogu izazvati i lokalne oružane sukobe – poručio je Janjić.

Pozvao je i crnogorsku i srpsku stranu da ispitaju događaje jer, kako kaže, ovakav događaj nije zabilježen u međunarodnom javnom pravu.

– Neophodan je zahtjev javnosti, vlasti i medija, i u Crnoj Gori i u Srbiji, da se to istraži, da se vidi koji su pravni razlozi i šta se stvarno dogodilo. Jer, toliko smo svjedoci lažnih vijesti i fingiranih afera, ovdje su i ratovi počinjali na izmišljenim maltretiranjima. Na primjer, navodno ubistvo zastavnika Srbije u okolini Vukovara nije se dogodilo, ali je iskorišteno za počinjanje rata – kaže Janjić.

Prema njegovim riječima, svi treba da pokažu odgovornost.

– Iako ovdje živim i znam sve slabosti ove vlasti, ne mogu da vjerujem da su došli dotle da instrumentalizuju fašizam, to im u Srbiji neće proći. Jer, ovo je fašizam, ako neko može na granici iz partijsko-političkih razloga ili bilo kojih da bude maltretiran, a pogotovo zato što je učestvovao u osudi genocida. Ne ulazim ko je bio sa crnogorske strane, i njihove izjave moraju biti ozbiljno razmotrene, jer to nije za igru. Nema pravo niko da oćuti niti da se opravdava bilo kakvom rezolucijom, a pogotovo nemaju pravo da oćute ili ne daj bože slažu, učesnici događaja. To je stvar za organe i Crne Gore i Srbije, ali i međunarodne javnosti i mora se insistirati na tome – kazao je Janjić.

Poručio je da je opšta norma koja važi u savremenoj civilizaciji da se ne prihvata nepriznavanje genocida i da se zbog toga može kažnjavati.

– A da se neko kažnjava zato što je učestvovao u usvajanju Rezolucije o genocidu to je apsolutno nonsens. Ta vrsta pravnog osnova za maltretiranje bilo koga, pogotovo stranog državljanina, ne postoji. Crna Gora bi morala, ako drži do svog parlamenta, pokrenuti to pitanje i da traži i asistenciju međunarodnih vlasti, jer to je sloboda prelaza koja se tiče i EU i NATO, i svakog građanina – istakao je Janjić.

Podsjetio je da je Vulin bio u JUL-u, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u SRS.

– Njihove stranke aktivno su pomagale tzv. oružanu borbu. Nijesu priznavali uopšte da je Srbija u ratu, a kamoli da je napravljen neki ratni zločin. Međutim, Vučić nije dobio vlast u Srbiji 2012. jer je osporavao zločine ’90. godine. Očiglednio je da posljednju godinu imaju veliki problem sa sopstvenim identitetom, politički veliki problem sa obezbjeđivanjem podrške i da su se uhvatili mehanizama koji zaista liče na devedesete godina. Upravo ono doba kad je bio genocid. Ta vrsta politike u Srbiji nema gdje da dovede nego do novih sukoba – dodao je Janjić.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja vrhunac negativne kampanje

- Nesporno je da vlast Srbije vodi negativnu kampanju iz Srbije prema Crnoj Gori. Vidjeli ste najnovije istraživanje javnog mnjenja. Oni su uspjeli svojom kampanjom da indoktriniraju mlade, da od Crnogoraca naprave neprijatelje. To je stvarno vrhunac – kaže Dušan Janjić.

Istraživanje urađeno za potrebe udruženja Crnogorski elektori Srbije pokazalo je da više od polovine građana Srbije (više od 62 odsto) smatra da Crnogorci kao nacija ne postoje, već da su u pitanju Srbi, oko 40 odsto smatra da su srpski i crnogorski isti jezik, a samo 35,3 odsto smatra da Crna Gora treba da bude samostalna država.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo