20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.07.2021 / 20:46 Svijet - Pokrenuta istraga

Misteriozna bolest pogodila diplomate SAD u Beču

Misteriozna bolest pogodila diplomate SAD u Beču
Beč / Vijesti.ba
Američka vlada istražuje niz zdravstvenih problema s kojim su se susrele američke diplomate i administracija iz ambasade SAD u Beču.

Više od 20 zvaničnika je obavijestilo o simptomima sličnim sindromu Havana - misterioznoj bolesti mozga - otkako je predsjednik Josef Biden preuzeo funkciju u januaru, javlja BBC.

Sindrom još nije objašnjen, ali američki naučnici kažu da je najvjerovatnije uzrokovan ciljanom mikrotalasnom radijacijom, prenosi tanjug.

Prvi put je otkriven na Kubi u periodu između 2016. i 2017. godine.

Američke i kanadske diplomate u Havani su se žalile na simptome, koje variraju od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, sluha i anksioznosti, koje su opisali kao "kognitivnu maglu".

SAD su optužile Kubu da izvodi "sonične napade", što je Havana demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dvije zemlje.

Akademska studija SAD iz 2019. godine je otkrila "poremećaje u radu mozga" kod diplomata koji su se razboljeli, ali je Kuba i to demantovala.

Slučajevi u Beču su prvo objavljeni u magazinu "Njujorker" u petak, a kasnije ih je potvrdio State department, koji je naveo da ih pažljivo istražuje.

Reuters je citirao austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je poručilo da zajednički radi sa SAD kako bi se otkrila pozadina svega.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo