21°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.07.2021 / 11:21 Kultura - "Mostarsko ljeto 2021"

Promovirana knjiga 'Dok su gorjele buktinje', autora Adnana Velagića

Promovirana knjiga 'Dok su gorjele buktinje', autora Adnana Velagića
Foto: Mostarsko ljeto

U sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2021" u Centru za kulturu Mostar upriličena je promocija knjige "Dok su gorjele buktinje" autora Adnana Velagića, profesora na Odsjeku za historiju na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Knjiga "Dok su gorjele buktinje - Historija socijalističke Jugoslavije" predstavlja ozbiljnu znanstvenu studiju koja tretira cjelokupno razdoblje postojanja socijalističke Jugoslavije, prvu takve vrste koja je objavljena u Bosni i Hercegovini, priopćili su organizatori Mostarskog ljeta.

"Ovo djelo obrađuje razdoblje 1941.-1992. godine, praktično razdoblje socijalizma na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ona iz bosanskohercegovačkog kuta promatra socijalistički period u Jugoslaviji, što do sada nismo imali. Više od pet godina sam radio na knjizi. Jugoslavenstvo se spominje u različitim kontekstima, a smatrao sam da bi bilo dobro da sa znanstvenog aspekta, s ove povijesne distance, otvorimo neka nova pitanja i damo drugačije poglede na taj period", istaknuo je Velagić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i promotor knjige Senaid Hadžić naglasio je da je Velagićevo djelo plod dugogodišnjeg kontinuiranog rada u arhivima BiH, ali i izvan nje.

"Autor nam na jednom mjestu donosi relevantne, provjerljive, povijesne činjenice, koje govore o veoma burnom vremenskom period u kojem je BiH egzistirala kao jedna od šest federalnih jedinica", kazao je Hadžić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i također jedan od promotora Sead Selimović naglasio je da je Velagićeva knjiga, koja tretira pitanje druge polovine 20. stoljeća suvremene povijesti BiH, značajan doprinos bh. historiografiji.

"Velagić je napisao rad koji ima sve elemente znanstvenog rada. Svi podaci su provjerljivi, on piše jednostavno i objektivno, tako da je knjiga namijenjena široj publici. Autor ne uljepšava događaje, niže ih onako kako su se događali, ne teži da se dopadne čitatelju nego nam zapravo donosi povijesnu istinu o predmetu svog istraživanja", kazao je Selimović.

Izdavač knjige je BZK "Preporod" Mostar.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo