9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.07.2021 / 20:00 Politika - Reakcije

Nakon SAD i Britanije: I EU odbacila rusko-kineski prijedlog o OHR-u

Nakon SAD i Britanije: I EU odbacila rusko-kineski prijedlog o OHR-u
Christian Schmidt / Vijesti.ba
I Evropska unija je protiv rusko-kineskog prijedloga da se visokom predstavniku ograniče ovlaštenja, te da njegova kancelarija bude zatvorena 31. jula sljedeće godine.

Uslov za ukidanje OHR nije ispunjen, a to je Agenda 5+2, kazala je za BHRT portparolka Evropske komisije Eliz Kastiljo Nieto govoreći o novoj inicijativi Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Evropska unija očekuje dobru saradnju sa novoimenovanim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je imenovan na ovu poziciju, te će stupiti na dužnost 1. augusta, istakla je ona.

- Njega je imanovao PIC (Vijeće za provedbu mira u BiH) prema važećim procedurama. Očekujemo da OHR kontinuirano radi na ispunjavanju 5+2 Agende koja je dogovorena 2008. godine, a ona je uslov za gašanje OHR-a.

Također je kazala kako EU nastavlja da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom na implementaciji 14 ključnih prioriteta iz mišljenja EK te od domaćih vlasti očekuju da u narednim mjesecima pokušaju napraviti progres u ovim zadacima.

- Ovo uključuje sprovođenje zakona, te reformi iz oblasti pravosuđa, kao i dogovor oko Izbornog zakona. To su ključne reforme koje BiH mora ozbiljno shvatiti na svom putu ka integracijama u EU.

Ranije su rusko-kineski prijedlog odbacile Amerika i Velika Britanija.

Iz ambasade SAD-a u BiH ističu da su Sjedinjene Države uvijek podržavale i nastaviće podržavati ‘ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma’.

“Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine”, ističe se u odgovoru za RSE.

Povodom nacrta rezolucije, iz Ambasade Velike Britanije u BiH su za RSE naveli kako je njihov stav jasan, a temelji se na tome da ‘ured visokog predstavnika i dalje ima ključnu ulogu u održavanju dijelova Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma koji se odnose na civilna pitanja’.

“Ovlaštenje za imenovanje visokog predstavnika ima Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, koji je imenovao Christiana Schmidta 27. maja. Uslovi 5+2 za zatvaranje Ureda visokog predstavnika su jasni i nažalost još nisu ispunjeni. Vlasti u Bosni i Hercegovini su ključne za postizanje neophodnog napretka, te ih ohrabrujemo da se usmjere na reforme potrebne njihovim građanima“, ističe se u odgovoru za RSE.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo