8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

16.07.2021 / 08:25 Svijet - Rekordne kiše

U stravičnim poplavama u Njemačkoj 58 mrtvih, 1.300 nestalih

Katastrofalne poplave u Njemačkoj usmrtile su gotovo 60 ljudi, a samo u jednom okrugu desetine je nestalih, dok je kancelarka Angela Merkel izrazila duboko suosjećanje s žrtvama "užasa" čiji će se opseg vidjeti tek narednih dana.

U četvrtak navečer, vlasti u okrugu Ahrweiler u zapadnoj Njemačkoj priopćile su kako se očekuje porast broja poginulih te su pokušavale ući u trag oko 1.300 nestalih.

Rekordne kišne padavine u Zapadnoj Evropi izazvale su izlivanje rijeka u čitavom regionu.

Belgija je registrovala 11 smrtnih slučajeva nakon ekstremnih vremenskih uslova, za koje političari kažu da je posljedica klimatskih promjena, prenio je BBC.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, ali da je povezivanje pojedinačnih događaja sa globalnim zagrijavanjem komplikovano.

Merkelova je tokom sastanka sa predsjednikom SAD Josephom Bidenom u Washingtonu izrazila "najdublje saučešće" svima u regionu koji su izgubili najbliže nakon "dana brige i očaja".

"Strahujem da ćemo pune razmjere ove tragedije tek vidjeti u narednim danima", dodala je ona i obećala da će Vlada podržati spasilačke akcije i obnovu.

Ona je poručila Nijemcima da ih njihova Vlada "neće ostaviti same u ovom teškom, užasnom trenutku", prenosi Federalna.

Najteže su pogođene njemačke pokrajine Rhineland-Palatinate i Sjeverna Rhine-Westphalia, a teška situacija je i u Belgiji i Holandiji. Poplava je bilo i u Luksemburgu i Švicarskoj.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo