5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

14.07.2021 / 19:59 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Duhaček o Milanoviću u BiH: On je po karakteru svađalica, po politici tuđmanist

Duhaček o Milanoviću u BiH: On je po karakteru svađalica, po politici tuđmanist
Foto: Cropix
I nije neko iznenađenje što se Milanović odlučio za put u BiH koji zaobilazi državne institucije. Očito se nije u stanju malo kontrolirati.

Ovim je riječima, između ostalih, komentator portala Index.hr Gordan Duhaček u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao nedavnu trodnevnu posjetu BiH predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Podsjetimo, Milanović je u našu zemlju doputovao u nedjelju, 11. jula, te već na samom početku izazvao burne reakcije bh. političara odbijanjem da se susretne s čelnicima institucija BiH u Sarajevu, prvenstveno tročlanim Predsjedništvom BiH.
 
Osim toga, po ko zna koji put osuo je "paljbu" po članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, dok je, nakon one njegove, sada već poznate uvredljive izjave: "... prvo sapun, onda parfem", još jednom ponizio državu BiH, smjestivši je kao predzadnju rupu na svirali u Evropi.
 
- Milanović se kao predsjednik RH trebao sastati s Predsjedništvom BiH, to je isti rang. No, službeni Zagreb vodi jasnu politiku bojkota Željka Komšića, tako da i nije neko iznenađenje što se Milanović odlučio za put u BiH koji zaobilazi državne institucije - kazao je na početku razgovora Duhaček.
 
Ocjenjuje da je Milanović mogao učiniti oboje, no preuzeo je narativ o "političkom Sarajevu" kao izvoru svih problema u BiH.
 
- Pitanje je kako bi izgledao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, s obzirom na njihove međusobne odnose, kao i na odnose koje imaju s Milanovićem. Ne bi me čudilo da je izbjegnut još veći skandal - mišljenja je Duhaček.


Gordan Duhaček / Vijesti.ba
 
Naglašava da Milanović ima ovlasti u vanjskoj politici, ali i ustavnu obavezu štititi Hrvate izvan RH - "što god to značilo" - pa nije pitanje zašto se on bavi vanjskom politikom, već kako se bavi i što zagovara.
 
- Isto tako se, nastavno na vaše pitanje, može reći da se Milanović više bavi s BiH nego npr. članovi Predsjedništva BiH i vodeći političari u BiH, jer oni su doveli BiH u stanje u kojem jest. Nije to učinio Milanović, ni Aleksandar Vučić, ni Angela Merkel i tako dalje.
 
Što se tiče petljanja u unutarnja pitanja, to je floskula - svi se petljaju u unutarnja pitanja BiH i to svi znaju. Baš to i govori o tome kakva je trenutno država BiH - konstatuje Duhaček.
 
Potcrtava kako je Milanović bivši diplomat, "što se nigdje ne vidi u njegovim javnim istupima i u Hrvatskoj i u BiH".
 
- On zapravo nije imao drugačiji nastup u BiH, u koju je došao kao predsjednik RH, te je time pokazao koliko je neodgovoran prema svojoj funkciji. Njegovo beskrajno javno svađanje sa političkim neistomišljenicima i medijskim kritičarima u Hrvatskoj je ispod svakog nivoa, ali je unutarnja stvar Hrvatske - poručio je naš sagovornik.
 
Prema njegovim riječima, od Milanovića bi se očekivalo da će se u posjetu drugoj državi ipak malo kontrolirati, što on očito nije u stanju. Mogao je poslati iste poruke na manje konfliktan način, mogao je bez toga da zagrebačkog profesora politologije Dejana Jovića nazove "eskort damom" itd.
 
- Mi u Hrvatskoj smo već, nažalost, pomalo navikli na stalne ispade predsjednika, koji se ponaša kao kombinacija internetskog trola i Donalda Trumpa. To nas i zabavlja i ljuti. Ali nema razloga da to trpi javnost bilo koje druge zemlje na svijetu - jasan je Duhaček.
 
Na našu konstataciju da je politika aktuelnog predsjednika Hrvatske u posljednjih desetak godina doživjela stopostotni zaokret, Duhaček ističe da Milanović nije bio ni ljevičar, a kamoli krajnji, kao što sada nije ni krajnji desničar.
 
- On je po karakteru svađalica, po politici desni centar i tuđmanist. Nema sumnje da se promijenila njegova politika prema BiH, o tome i sam otvoreno govori. Vrijedi podsjetiti da je Milanović svojedobno tijekom promjena Ustava RH zbog ulaska u Europsku uniju u pregovorima s tadašnjom premijerkom HDZ-a isposlovao da se broj zastupnika iz dijaspore (što uključuje i BiH u tom kontekstu) u hrvatskom Saboru smanji s 8 na 3 - napominje Duhaček.
 
Više je nego prepolovio političku reprezentaciju Hrvata iz BiH u Saboru, nastavlja naš sagovornik, s obzirom na to da je većina zastupnika iz dijaspore dolazila iz BiH (i iz HDZ BiH). Dakle, to je bila politika suzbijanja utjecaja Hrvata iz BiH na političke procese u Hrvatskoj.
 
- Sada Milanović pitanje Hrvata u BiH pozicionira kao ključnu temu svoje vanjske politike. Promjena se dogodila zbog Željka Komšića, kako je i Milanović sam rekao. Komšića je kod prve kandidature podržavao, a sada ga smatra uzurpatorom pozicije predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH.
 
Očito ni Milanović ni Komšić više nisu isti političari s istim politikama. Komšić je postao privjesak SDA, te jedan od grobara ideje o građanskoj BiH. Milanoviću bih tu dao prednost, on jasno govori zašto je promijenio mišljenje, dok Komšić odbija priznati na kojim je pozicijama politički završio - zaključuje Duhaček u razgovoru za Vijesti.ba.
 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo